naar de content

Inloggen lopers en rollers

Nog geen inlognaam? Klik hier om uzelf aan te melden!

Bestel de wandelgids 'Koninklijke Weg'

Wilt u alle trajecten van de Koninklijke Weg bekijken? Wilt u de bijzondere route lopen? Bestel dan de wandelgids 'Koninklijke Weg', of een van de andere producten.
Klik hier om naar de bestelpagina te gaan.

Quote

Wie van breed gekroonde beuken houdt, groene dennenbossen en paarse heidevelden; wie bekoorlijke beekjes wil zien en blonde rogge op de akker, die moet van de grens met Utrecht over de Vale Ouwe naar Paleis Het Loo wandelen. En wie daarbij op zoek is naar een passend wandelliedje, die zou even aan het Gelders volkslied kunnen denken. Ik wens u veel wandelplezier op de Veluwe toe. Clemens Cornielje, commissaris van de Koningin in de provincie Gelderland

7. Woerden-Harmelen/Putkop; West-Oost 5,5 kilometer

Woerden

Bent u van plan in Woerden een overnachting te boeken bij Best Western: neem dan altijd eerst telefonisch contact op met het hotel om de mogelijkheden mondeling te bespreken: 0348-412515.

Woerden was een grensfort ter versterking van de noordelijke grens bij de Rijn. Over de eeuwen na de Romeinse overheersing is weinig bekend. Wel is bekend dat de zendeling Bonifacius omstreeks 720 in Woerden preekte.
In het jaar 1410 bouwde Jan van Beieren het kasteel en in dat jaar vond ook de eerste jaarmarkt plaats. Het kasteel is overigens ook nu nog te bewonderen. In 1501 is het eerste Stadhuis van Woerden gebouwd. Dit gebouw is nu het stadsmuseum.
Woerden heeft kunnen profiteren van de gunstige ligging aan de Oude Rijn, die vroeger een belangrijke handelsroute was. Tijdens de gouden eeuw floreerde de handel als nooit tevoren. De stadsgeschiedenis kent echter ook roerige tijden: In 1525 kwam de Woerdense priester Jan de Bakker wegens ketterij in Den Haag op de brandstapel terecht en werd hiermee een van de bekendste martelaren van de reformatie in de Nederlanden. Voorts kreeg de stad mede door de ligging aan de grens met nogal wat oorlogsgeweld te kampen.
In de tweede helft van de 19e eeuw maakte Woerden een gunstige economische ontwikkeling door. Er kwam een spoorwegstation, een militaire herstelwerkplaats, en een kaasmarkt.

Enkele gebouwen die meer dan de moeite waard zijn:  molen De Winhond, 1755, het Arsenaal, 1762, de Bonaventurakerk, 1892 en de Watertoren uit 1905.

Het traject in kaart gebracht


Bezienswaardigheden

Ervaringen van de lopers

| 24 juni 2009Tineke en Kees

Zondag 21 juni 2009 gelopen van Woerden tot Maarssen, niet zó veel, maar anders kom je niet goed uit bij een N.S. station en op zondag rijden de bussen nu eenmaal niet zo frequent. Weer verder langs de Oude Rijn en via kasteel Haarzuilens, waar 't gezellig druk was wegens een festival (gratis) naar Maarssen. Onderweg kersenboomgaarden gezien, de ladders tegen de bomen, dus pluk- en eettijd, hmmm... heerlijk.

| 26 januari 2009horeca onderweg

Wij zijn met vijf vriendinnen de weg aan het lopen maar op maandag zijn de aangegeven horeca gelegenheden gesloten op deze route. Wij werden vandaag zeer vriendelijk ontvangen bij Boerderijwinkel 'De Ooievaar' aan de Breudijk 56B in Harmelen. Er is koffie, thee en warme chocolade. Daarnaast kun je nog diverse producten kopen.

A.E.M. van den Hatert | 01 augustus 2008Beenoefening

31 juli 08: etappe 7 en etappe 8

Hanan wilde ook eens mee op stap: de route van Woerden/Harmelen-Putkop, die mij destijds zelf niet gelukt was, leek me een prima idee om met haar te doen. Ikzelf lopend/duwend achter haar rolstoel.
Eerst Woerden in om wat te drinken en een sanitaire stop: prima aangepaste voorziening naast de kerk èn bij de bewaakte fietsenstalling bij het station! Wel 0,50 cent op zak hebben!
Het steile bruggetje was nu veel gemakkelijker te nemen en konden we "de Nes" met gemak volgen: een mooi pad, wel erg smal, dus voor fietsers zij of jezelf de kant in! Na 1 uur en 20 minuten , inclusief fotopauzes, waren we al bij de Putkop. Jammer dat de internetsite van rest.de Putkop niet verwijderd is na de overname door een wokrestaurant (al jaren daar!): je kunt er niet lunchen, wel drinken en naar het (normale) toilet.
Hanan en ik hadden intussen de smaak te pakken en besloten etappe 8 te gaan volgen. Eerst lunch bij rest.Kort Jakje: leuke lokatie, heerlijk terras en maaltijd. Daarna naar kasteel "de Haar": jammer, staat ivm renovatie erg in de steigers, dus dan maar naar het dorp en weer veel drinken, want inmiddels zitten we rond de 30 graden! Op naar Maarssen: deze totale etappetrips zijn zeer landelijk, bij Maarssen zijn de tunnel op-en afgangen pittig en de brug over het kanaal. Maatje echt nodig!!! We troffen het met de OV-verbinding: bij station laatste bus (143 BBA)retour naar Woerden gaat om 18:33 en wij kwamen net op dat moment aan en konden zo instappen (verlaagde bus met oprit).
In Woerden nog nageterrast en daarna met de auto weer naar huis: gaar en voldaan!

Ayla en deze keer ook Hanan

A.E.M. van den Hatert | 01 juli 20083 juni 2008:Het werd vandaag iets anders!

Jaagpad langs de Oude Rijn "Nes" was erg smal, zwaar begroeid en omdat ik alleen was, lukte het me niet een zeer stijl bruggetje te nemen. ik weet, dat het een zeer mooie route is, want "vroeger" heb ik hem veel gelopen, maar dan let je niet op dat soort zaken. In de toekomst ga ik hem zeker doen MET een wandelmaatje, maar deze keer afgebroken en de stad Woerden eens goed bekeken!
Plan voor de volgende: 17 juni etappe 12, maar daar moet ik even op studeren hoe ik weer bij mijn auto terug kom! U leest het vast in dat verslag!
Woerden is best leuk, dus ik had toch een fijne dag!
Ayla, 61 jaar en vitaal (genoeg)!

| 10 juni 2008Hardlopen op de Koninklijke Weg

Afgelopen weekeinde heb ik samen met een aantal hardloopvrienden de proloog en de 1e 12 etappes gelopen van de Koninklijke Weg. Zaterdag zijn we gelopen van Den Haag naar Woerden en zondag van Woerden naar Baarn. Hardlopers lopen het liefst op alleen markering. Dat bleek echter niet mogelijk. Aanvullend gebruik van het gidsje was noodzakelijk. Ondanks dat de route recentelijk is geopend, waren er al op verschillende plaatsen pogingen gedaan om de markering geheel of gedeeltelijk te verwijderen. De kaartjes in het gidsje bieden niet altijd voldoende details. De aangegeven afstanden weken ook vrij duidelijk af van de door ons gemeten afstanden (GPS, stappenteller). In Woerden was een deel van de route volgens mij te smal voor rolstoelgebruikers (of althans met de huidige begroeiing van de berm). Het was afgelopen weekeinde goed weer en behoorlijk druk op de weg. Ik betwijfel of medeweggebruikers dan zo blij zijn met een rolstoelgebruiker op de weg/het fietspad. Voor het gevoel van veiligheid lijkt het mij niet zo prettig en opletten is voortdurend noodzaak. Dat laatste was voor ons overigens ook het geval. Er zijn verder voldoende gelegenheden onderweg om iets te eten of te drinken te kopen (snackbars, restaurants, benzinestations). Beperkt geopend (zaterdag, 13.30-17.00), maar wel de moeite waard, is de Oudheidkundige Kamer in Benthuizen. Het pand is voorzien van een traplift. We bleken overigens niet de enige Koninklijke Weg-lopers te zijn, aangezien we ook een aantal anderen met het gidsje hebben zien lopen. De Koninklijke Weg is zondermeer een mooie route, maar persoonlijk geef ik toch de voorkeur aan een route met zo nu en dan een spannend paadje door de natuur. Ik besef echter goed, dat dit bij de Koninklijke Weg niet mogelijk is. Aanstaand weekeinde lopen we de resterende etappes (Baarn-Apeldoorn).

Om uw ervaringen te kunnen delen, dien je je in te schrijven. Als je al lid bent, dan kun je linksboven inloggen.

Overzichtskaart de koninklijke weg