naar de content

Inloggen lopers en rollers

Nog geen inlognaam? Klik hier om uzelf aan te melden!

Laatste wijzigingen

Let u tijdens deze route op het volgende:

Bestel de wandelgids 'Koninklijke Weg'

Wilt u alle trajecten van de Koninklijke Weg bekijken? Wilt u de bijzondere route lopen? Bestel dan de wandelgids 'Koninklijke Weg', of een van de andere producten.
Klik hier om naar de bestelpagina te gaan.

Quote

Alle wandelaars welkom in Zuid-Holland De Koninklijke Weg is een schitterende route van Paleis Noordeinde naar Paleis Het Loo. Zo'n 175 kilometer lang en geheel geschikt voor alle wandelaars. De Koninklijke Weg levert geen obstakels op voor mensen met een handicap, rolstoelers of ouders met kinderwagen. En zo hoort het ook op een Koninklijke Weg, die spreekwoordelijk boven andere routes is te prefereren. Graag nodig ik al die groepen wandelaars uit dwars door onze fraaie provincie te trekken. Jan Franssen, Commissaris van de Koningin in de provincie Zuid-Holland

4. Benthuizen-Boskoop; West-Oost 9,3 kilometer

 

Benthuizen

Een bezienswaardigheid in Benthuizen is de korenmolen De Haas, gebouwd in 1772. In 1932 werden de beide roeden verwijderd en de stelling gesloopt, maar in 1983 werd de molen gerestaureerd. Net als Stompwijk is Benthuizen van oudsher een turfdorp. Het afsteken van turf uit de veengronden vormde jarenlang een belangrijke bron van inkomsten.

Het traject in kaart gebracht


Bezienswaardigheden

Ervaringen van de lopers

A.E.M. van den Hatert | 28 juli 2008Rolwisseling

Zondag 27 juli 2008:
Allereerst op zaterdag wat telefonishe info gepleegd ivm openingstijden op zondag.Weer met 2 auto´s op stap: één achtergelaten in Boskoop bij het station en toen naar benthuizen. Riet ging weer mee en had er zin in, maar kwam er al snel achter dat ze haar pet vergeten was! Door Benthuizen een leuke route langs de mooie molen "de Haas" en daarna langs prachtige korenvelden. In de berm pauze, want de luchtvochtigheid is erg hoog, dus veel drinken en een beetje eten.De weg door Hazerswoude is lang en Riet krijgt echt last van de warmte; ik kan er gelukkig goed tegen (heb ook veel op Curaçao gewandeld!). We besluiten bij Theo´s Eethuis minimaal een uur te rusten: prima VR-horecapunt, dat echter op de verkeerde plaats in het boekje staat aangegeven (ligt voorbij de prov.weg!)--de route loopt er niet echt langs, dus opletten! Na ruim een uur weer verder richting Boskoop. Op 3,5 km voor de eindbestemming krijgt Riet (mijn wandelmaatje!) echt problemen en neem ik de beslissing te ruilen. Zij in de rolstoel en ik duwend er achter aan: ben ik gewend van mijn vrijwilligerswerk. Wel verrassend zo´n rolwisseling, maar het werkt----zo komen we op de eindbestemming van vandaag: station Boskoop, waar een prachtig rosarium bij ligt! Met de auto weer de andere ophalen en terugkijken op een prachtige loeihete dag! Gehele route kon zonder hulp voor mij afgelegd worden!
Ayla en Riet

| 10 juni 2008Hardlopen op de Koninklijke Weg

Afgelopen weekeinde heb ik samen met een aantal hardloopvrienden de proloog en de 1e 12 etappes gelopen van de Koninklijke Weg. Zaterdag zijn we gelopen van Den Haag naar Woerden en zondag van Woerden naar Baarn. Hardlopers lopen het liefst op alleen markering. Dat bleek echter niet mogelijk. Aanvullend gebruik van het gidsje was noodzakelijk. Ondanks dat de route recentelijk is geopend, waren er al op verschillende plaatsen pogingen gedaan om de markering geheel of gedeeltelijk te verwijderen. De kaartjes in het gidsje bieden niet altijd voldoende details. De aangegeven afstanden weken ook vrij duidelijk af van de door ons gemeten afstanden (GPS, stappenteller). In Woerden was een deel van de route volgens mij te smal voor rolstoelgebruikers (of althans met de huidige begroeiing van de berm). Het was afgelopen weekeinde goed weer en behoorlijk druk op de weg. Ik betwijfel of medeweggebruikers dan zo blij zijn met een rolstoelgebruiker op de weg/het fietspad. Voor het gevoel van veiligheid lijkt het mij niet zo prettig en opletten is voortdurend noodzaak. Dat laatste was voor ons overigens ook het geval. Er zijn verder voldoende gelegenheden onderweg om iets te eten of te drinken te kopen (snackbars, restaurants, benzinestations). Beperkt geopend (zaterdag, 13.30-17.00), maar wel de moeite waard, is de Oudheidkundige Kamer in Benthuizen. Het pand is voorzien van een traplift. We bleken overigens niet de enige Koninklijke Weg-lopers te zijn, aangezien we ook een aantal anderen met het gidsje hebben zien lopen. De Koninklijke Weg is zondermeer een mooie route, maar persoonlijk geef ik toch de voorkeur aan een route met zo nu en dan een spannend paadje door de natuur. Ik besef echter goed, dat dit bij de Koninklijke Weg niet mogelijk is. Aanstaand weekeinde lopen we de resterende etappes (Baarn-Apeldoorn).

Om uw ervaringen te kunnen delen, dien je je in te schrijven. Als je al lid bent, dan kun je linksboven inloggen.

Overzichtskaart de koninklijke weg