naar de content

Inloggen lopers en rollers

Nog geen inlognaam? Klik hier om uzelf aan te melden!

Laatste wijzigingen

Let u tijdens deze route op het volgende:

Bestel de wandelgids 'Koninklijke Weg'

Wilt u alle trajecten van de Koninklijke Weg bekijken? Wilt u de bijzondere route lopen? Bestel dan de wandelgids 'Koninklijke Weg', of een van de andere producten.
Klik hier om naar de bestelpagina te gaan.

Quote

Waar de Koning te voet gaat… …moet het toch wel heel bijzonder zijn. Hier in het hart van Nederland gaat u door een verrassend landschap met pittoreske dorpjes en historische steden. Cultuurlandschap, bossen, heidevelden, rivieren, polders en een schitterend plassengebied. En temidden van dit natuurschoon het lommerrijke Drakesteyn en het vertrouwde Paleis Soestdijk. Ik heet u van harte welkom. Roel Robbertsen, Roel Robbertsen, Commissaris van de Koningin in de provincie Utrecht

3. Stompwijk - Benthuizen; West-Oost 8,4 kilometer

Stompwijk

Stompwijk ontstond rond 1300 bij een grootschalige ontginning van de veenrijke wildernis. Hoewel het gebied werd gezien als een onaangenaam woongebied, was de aanwezigheid van veen (de basis voor de brandstof turf) voor veel mensen een belangrijke economische reden om zich in ´Stompic´ te vestigen. Vandaag de dag zijn de polders rond Stompwijk juist een populaire route voor wandelaars, fietsers en (als het weer meezit) schaatsers.

Let op veeroosters

Volgt u de route vanuit Stompwijk, dan komt u onderweg enkele veeroosters tegen. Soms is er een alternatief paadje langs. In sommige gevallen is het verstandig of zelfs nodig voor mensen met een beperking om hier even de hulp in te roepen van een wandelmaat, buddy of voorbijganger.

Groene Hart 

De Randstad, het gebied van Nederland waar ondermeer Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht in vallen, is vanaf de Gouden Eeuw in rap tempo verstedelijkt. In het midden van deze stedenring bevond zich echter een groen, waterrijk en open gebied met een dikke veenlaag, die niet goed geschikt was voor bebouwing. Er ontstonden vooral kleine nederzettingen, gericht op de landbouw en het winnen van turf. Het gebied tussen de grote steden is daarom relatief dunbevolkt gebleven. In de tweede helft van de twintigste eeuw besloot de Nederlandse overheid het groene karakter van het gebied te sparen en de bebouwing aan banden te leggen. Het Groene Hart van de Randstad moest een recreatieregio voor 'rust, ruimte en groen' worden voor de zes miljoen inwoners uit de omliggende steden en de ruim zeshonderdduizend bewoners van het gebied zelf.

 

De Hollandse Waterlinie

Het Groene Hart speelde eeuwenlang een belangrijke rol in de verdediging van Nederland. De regio was onderdeel van de Hollandse Waterlinie, een lager gelegen gebied dat bij militaire invallen onder water kon worden gezet. Vijandelijke infanterie zou dan kilometers lang door water van dertig tot zestig centimeter hoog moeten ploeteren om bij de belangrijke steden te komen. Aan het einde van de zeventiende eeuw bleek deze methode een effectief middel om de troepen van de Franse koning Lodewijk XIV tegen te houden, waarop de Hollandse Waterlinie officieel was geboren. Twee eeuwen later werd de linie uitgebreid tot Utrecht en heette de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Kwetsbare punten binnen de linie werden versterkt met verdedigingswerken, waarvan er nu nog veel te zien zijn: bijvoorbeeld Fort Wierickerschans in Bodegraven uit 1673, Fort Everdingen bij Everdingen uit 1847, het Muizenfort in Muiden uit 1877 of het Fort bij Rijnauwen uit 1869.

De meren die in het Groene Hart liggen zijn onder meer de Langeraarse Plassen, Nieuwkoopse plassen, de Reeuwijkse plassen, de Vinkeveense plassen en het Braassemermeer. Bovendien stromen er veel rivieren door het gebied, zoals de Hollandse IJssel, de Oude Rijn, de Lek, de Vlist, de Loet en de Rotte. Kleinere waterwegen zijn de beek de Aar, het riviertje de Gouwe en de Meije. Om al het overtollige water uit de polders te malen en om uitgeveende plassen droog te maken, werden er in de zeventiende en achttiende eeuw de nodige molens gebouwd. Veel van deze staan er nog steeds. Inmiddels hebben gemalen de poldertaak overgenomen.

Bij de boer

Voor toeristen is er genoeg te doen in het Groene Hart. Naast het bezoeken van molens, forten of de meren, gaan ook steeds meer mensen op bezoek bij de boer. Daar worden vaak rondleidingen gegeven over het reilen en zeilen van het boerenbedrijf. Ook populair tegenwoordig: boerengolf. Het slaan van een balletje tussen de koeien is inmiddels uitgegroeid tot een heuse competitiesport. Liefhebbers van de wereldberoemde Goudse en Leidse Boerenkazen, of boerenijs, moeten ook in het Groene Hart zijn. Voor koekliefhebbers zijn er Weesper Moppen of Goudse stroopwafels.

Zoetermeer

Zoetermeer is halverwege de jaren zestig aangewezen als groeikern van Den Haag, dat destijds kampte met ruimtegebrek. Inmiddels is Zoetermeer qua inwonersaantallen de derde stad van Zuid-Holland (na Rotterdam en Den Haag). Door de groei grenst de stad in het noorden nu aan de polders die behoren tot het Groene Hart, waardoor er weinig meer bijgebouwd mag worden.

In de landelijke geschiedenis heeft Zoetermeer tijdens de Tachtigjarige Oorlog een belangrijke rol gespeeld. Op 17 september 1574 vond de zogenaamde "Slag bij Zoetermeer" plaats. De Spaanse troepen waren niet in staat om de Voorweg te verdedigen, waarop het Hollandse Geuzenleger verder kon trekken naar Leiden. Daar vond een aantal weken later, op 3 oktober, het Leidens Ontzet plaats.

Het traject in kaart gebracht


Bezienswaardigheden

Horecavoorzieningen

Ervaringen van de lopers

A.E.M. van den Hatert | 27 augustus 2008Geen ervaring, maar wens voor Marianne Wijnhamer

Goed voorbereide dame uit Den Haag: wij wensen je veel succes met de sponserloop en de bekendheidsmaking aan je stichting!
Wie weet komen we elkaar ooit tegen, want wij gaan west-oost, maar schieten al erg op! Succes!

Twee in Den Haag geboren dames: Riet en Ayla (zie diverse verslagen)

| 25 augustus 2008Dat is 3!

Omdat ik vanaf 4 september de hele route (oost-west)ga lopen met een bagagewagentje, heb ik alvast 3 etappes "proef" gelopen. Een prima aangegeven route, dat geeft vertrouwen! Ik loop de Koninklijke Weg als sponsorloop voor de Stichting Faria Clowns en wordt gesponsord door mijn directe omgeving. De Stichting Faria Clowns werkt voor chronisch zieke en dementerende ouderen. Zij doen dat door heel Nederland en al vele jaren, maar kunnen nog wel wat naamsbekendheid gebruiken.Vandaar dat ik onderweg sponsorbrieven, folders en donateurkaarten bij mij om uit te delen (en daar is dus dat bagagewagentje ook handig voor. Ziet U mij gaan (de uitdossing van mijn wagentje zorgt daar wel voor),dan kunnen we misschien even een praatje maken. Wie weet spreekt het werk van de stichting U wel zo aan dat U Uw steentje bij wilt dragen.Hopelijk tot ziens op de Koninklijke weg, Marianne Wijnhamer uit Den Haag.

A.E.M. van den Hatert | 22 juli 2008Nog meer veeroosters/valkuilen?

Dinsdag 22 juli 2008: het weer is beduidend beter dan de vorige dag, dus er op uit!Mijn wandelmaat (Riet) van de laatste etappes kon vandaag niet, dus ging een andere vriendin mee(Tessa): voor haar ook een testcase of ze het zou halen. We gingen deze keer met 2 auto´s op stap: één bij het eindpunt in Benthuizen en de andere bij het startpunt, waar we de vorige trip geëindigd hadden--station de Leyens in Zoetermeer. Eerst nog even plaspauze en dan op pad. De totale trip zal ongeveer 8 km zijn. Mooi uitzicht over de Zoetermeerse Plas en op het punt waar de originele route weer begon een paar medewandelaars van de route ontmoet en e.e.a. uitgewisseld. Leuk zoiets! Tja, veerooster nr 2 was weer zo eentje als bij het gemaal: veel te grof! Hier heeft Tessa al haar krachten beproefd om mij er succesvol over heen te helpen. Dit was ook de enige echte hulpbehoefte op deze etappe (er zat bij deze wel een extra paadje met dubbel klaphek naast!).Na een rustpauze bij rest. AAzicht weer verder gegaan. Na de afgeknotte molen werd de route een tikje saai met als gevolg weinig foto´s en na ca 3 uur reeds op het eindpunt! Tessa heeft haar best gedaan, maar vond de 8 km wel oké.Volgende week volgt vast weer een etappe, maar daarvan moet ik eerst de reismogelijkheden van en naar huis bestuderen.

Ik geniet, ik geniet, ik geniet!!!Een aanrader voor diverse pluimage onder ons!
Ayla, 61 jarige doordouwer!

| 10 juni 2008Hardlopen op de Koninklijke Weg

Afgelopen weekeinde heb ik samen met een aantal hardloopvrienden de proloog en de 1e 12 etappes gelopen van de Koninklijke Weg. Zaterdag zijn we gelopen van Den Haag naar Woerden en zondag van Woerden naar Baarn. Hardlopers lopen het liefst op alleen markering. Dat bleek echter niet mogelijk. Aanvullend gebruik van het gidsje was noodzakelijk. Ondanks dat de route recentelijk is geopend, waren er al op verschillende plaatsen pogingen gedaan om de markering geheel of gedeeltelijk te verwijderen. De kaartjes in het gidsje bieden niet altijd voldoende details. De aangegeven afstanden weken ook vrij duidelijk af van de door ons gemeten afstanden (GPS, stappenteller). In Woerden was een deel van de route volgens mij te smal voor rolstoelgebruikers (of althans met de huidige begroeiing van de berm). Het was afgelopen weekeinde goed weer en behoorlijk druk op de weg. Ik betwijfel of medeweggebruikers dan zo blij zijn met een rolstoelgebruiker op de weg/het fietspad. Voor het gevoel van veiligheid lijkt het mij niet zo prettig en opletten is voortdurend noodzaak. Dat laatste was voor ons overigens ook het geval. Er zijn verder voldoende gelegenheden onderweg om iets te eten of te drinken te kopen (snackbars, restaurants, benzinestations). Beperkt geopend (zaterdag, 13.30-17.00), maar wel de moeite waard, is de Oudheidkundige Kamer in Benthuizen. Het pand is voorzien van een traplift. We bleken overigens niet de enige Koninklijke Weg-lopers te zijn, aangezien we ook een aantal anderen met het gidsje hebben zien lopen. De Koninklijke Weg is zondermeer een mooie route, maar persoonlijk geef ik toch de voorkeur aan een route met zo nu en dan een spannend paadje door de natuur. Ik besef echter goed, dat dit bij de Koninklijke Weg niet mogelijk is. Aanstaand weekeinde lopen we de resterende etappes (Baarn-Apeldoorn).

Om uw ervaringen te kunnen delen, dien je je in te schrijven. Als je al lid bent, dan kun je linksboven inloggen.

Overzichtskaart de koninklijke weg