naar de content

Inloggen lopers en rollers

Nog geen inlognaam? Klik hier om uzelf aan te melden!

Laatste wijzigingen

Let u tijdens deze route op het volgende:

Bestel de wandelgids 'Koninklijke Weg'

Wilt u alle trajecten van de Koninklijke Weg bekijken? Wilt u de bijzondere route lopen? Bestel dan de wandelgids 'Koninklijke Weg', of een van de andere producten.
Klik hier om naar de bestelpagina te gaan.

Quote

Waar de Koning te voet gaat… …moet het toch wel heel bijzonder zijn. Hier in het hart van Nederland gaat u door een verrassend landschap met pittoreske dorpjes en historische steden. Cultuurlandschap, bossen, heidevelden, rivieren, polders en een schitterend plassengebied. En temidden van dit natuurschoon het lommerrijke Drakesteyn en het vertrouwde Paleis Soestdijk. Ik heet u van harte welkom. Roel Robbertsen, Roel Robbertsen, Commissaris van de Koningin in de provincie Utrecht

21. Hoog Soeren-Paleis Het Loo; West-Oost 6,1 kilometer

Apeldoorn

Apeldoorn is de grootste stad op de Veluwe en staat bekend om het groene karakter, met weinig hoogbouw en veel stadsparken. De stad begon pas echt te groeien aan het eind van de 16e eeuw door de productie van papier. De meeste papiermolens vestigden zich aan De Grift, een beekje dat sinds een paar jaar weer prominent door het centrum stroomt.

Minstens zo belangrijk als de papiermolens was de komst van Paleis Het Loo. Stadhouder Willem III kocht kasteel Het Oude Loo in 1684, omdat het centraal lag in een groot jachtgebied. Geïnspireerd door het Franse paleis Versailles, liet hij op het terrein een groots gebouw neerzetten met een enorme tuin. Op verzoek van Willem III spoten de fonteinen in de tuin zelfs hoger dan die op Versailles. Sinds 1984 is Het Loo opengesteld voor publiek, dat zo kan zien hoe de verschillende generaties Oranjes hebben geleefd. In Huis Het Loo, vlakbij het paleis, wonen Prinses Margriet en haar man Pieter van Vollenhoven. Achter Het Loo bevindt zich nog steeds het Kasteel Het Oude Loo, dat door de regering ter beschikking is gesteld aan Koningin Beatrix.

Andere trekpleisters  in Apeldoorn zijn de Apenheul (waar sommige apensoorten gewoon los tussen de bezoekers lopen), natuurpark Berg en Bos, het pretpark Koningin Julianatoren en de schouwburg Orpheus.

Het traject in kaart gebracht


Bezienswaardigheden

Ervaringen van de lopers

A.E.M. van den Hatert | 05 februari 2010Verbaasd!

Zoals men kan lezen heb ik in 2009 samen met m'n wandelmaat Riet de gehele route rollend afgelegd: steeds zie ik verslagen, maar nooit van rolstoelers: altijd wandelaars! Ik vraag me wel eens af of rollend Nederland voldoende afweet van deze prachtige route??? Intussen heb ikzelf een route van Hoek van Holland naar Lobith gemaakt langs de grote rivieren (254 km) en ben nu bezig met een route van Hoek van Holland naar Den Helder en heb intussen ca 110 km er op zitten tot in Zandvoort. Zeer afwisselend om Nederland zo te verkennen. In het voorjaar gaan Riet en ik weer verder en zullen weer optimaal genieten. Hopelijk doet dit bericht een hoop rollers doen besluiten zich ook op de paden te begeven: start met de Koninklijke Weg en je gaat vanzelf verder!!!!

Ayla en Riet (voor meer info ayla.1947@tiscali.nl)

M.H.A. Vandecaveye | 29 september 2008Markering begin & einde van een etappe

Gisteren hebben mijn vader en ik onze eerste etappe gelopen. Aangezien mijn ouders in Apeldoorn wonen en ik er ben opgegroeid lopen wij de route van oost naar west. En dat staat prima beschreven in het boekje. Alleen wat we jammer vinden is dat er nergens een begin & eindmarkering staat. De vermelde Ynotatie als zijnde het eindpunt van de 21ste (oost naar west) etappe hebben we niet kunnen vinden. We hebben toen het einde van etappe 20 van west naar oost opgezocht en bij dat Ynummer hoorde een ANWB paddestoel die we wel vonden. Het was logisch geweest als deze paddestoel ook ons eindpunt was geweest.

Verder een heerlijke wandeling gehad. Op naar de volgende etappes!!

Groet
Miranda

A.E.M. van den Hatert | 21 september 2008Op weg naar het einddoel: paleis Het Loo

20 september 2008:
Vanaf Hoog Soeren naar Apeldoorn voert hoofdzakelijk door een bosrijk gebied: het pad is glooiend, maar prima van kwaliteit en daardoor goed te belopen. Ook hier weer soms wat lopen hijgen (een soort "boshijger" dus: denk aan het "boshijgerslaantje").
Al snel zien we de buitenwijk van Apeldoorn met daarin prachtige stulpjes!
Bij Het Loo aangekomen ( te laat om er in te gaan: zijn we 24 juni al geweest en zèèr de moeite waard!)weer van plaats gewisseld en rollend naar de binnenstad gegaan. De dag èn de Koninklijke Weg afgesloten met een heerlijke maaltijd bij "de Babbel". Daarna richting station waar nog even een klusje was te klaren, omdat de lift defect was. Maar dat zijn peanuts vergeleken bij het doen van de "Koninklijke Weg".
Riet en ik vonden het jammer, dat het er op zat, want dit soort routes moeten er zeker meer komen. Een aanbeveling voor wandelend en rollend Nederland!

De herinnering is aangevraagd en zal een ereplekje krijgen!

Riet en Ayla

A.E.M. van den Hatert | 01 juli 200824 juni 2008 Station Apeldoorn-paleis Het Loo vv

Routeaanduiding klopt niet: Station/paleis à 3,2 km staat wel in boekje, niet in bovenstaande lijst!
Leuke route door de stad. Horecagelegenheid Café de Paris bezocht: druk terras,voor rolstoeler hoofdzakelijk aan buitenzijde bereikbaar. 15 cm opstap naar hotel/café, krap toilet, dus alleen lopend toegankelijk. Rolstoelgebonden rolstoelers hebben hier duidelijk een probleempje! Bediening vriendelijk, prijzen zeer gunstig, maar VR-aanduiding??? Geasfalteerde route door de stad zeer goed berijdbaar---tot aan paleis probleemloos te volgen! Leuk op de Loolaan: naast de prachtige huizen zeer veel vogelhuisjes! Paleis zelf niet aan toe gekomen; uren vertoefd in de prachtige tuinen (wel een heerlijke grintbak!): aanrader, maar dan is soms een duwhulpje nodig. Overigens heeft Apeldoorn prachtige geveltjes te bieden (boven winkels e.d.)als je maar omhoog kijkt! Bij kassa paleis was de stempel zoek; prima oplossing--> sticker uit museumwinkel is nog mooier!
Ayla

| 16 juni 2008Hardlopen op de Koninklijke Weg

Afgelopen weekeinde heb ik samen met een aantal hardloopvrienden de laatste 9 etappes en de finale van de Koninklijke Weg gelopen. Zaterdag zijn we gelopen van Baarn naar Barneveld en zondag van Barneveld naar Apeldoorn. Hardlopers lopen het liefst op alleen markering. Dat bleek echter niet mogelijk. Aanvullend gebruik van het gidsje was noodzakelijk. De kaartjes in het gidsje bieden echter niet altijd voldoende details. De aangegeven afstanden weken ook nu weer vrij duidelijk af van de door ons gemeten afstanden (GPS, stappenteller). Dit deel van de Koninlijke Weg is ons duidelijk beter bevallen dan het 1e deel. Zowel op de Utrechtse Heuvelrug als op de Veluwe konden we in veel gevallen gebruik maken van wandel- en/of paardenpadden, die parallel liepen aan het eigenlijk te gebruiken fietspad . Ook nu waren er voldoende gelegenheden onderweg om iets te eten of te drinken te kopen (snackbars, restaurants, benzinestations). Zaterdag was het ietwat somber weer. Vlakbij de Pyramide van Austerlitz hebben we een kop koffie genomen. Onderweg was het vrij rustig. Zondag was het iets beter weer, al werden we wel vlak voor de 'finish' bij het station van Apeldoorn door een stortbui overvallen. Onderweg hebben we een kop koffie gedronken in Kootwijk. Ondanks het aangename weer was het bijzonder rustig onderweg, hetgeen wellicht samenhangt met de lokale zondagsbeleving. De Koninklijke Weg is zondermeer een mooie route (zeker het 2e deel), maar persoonlijk geef ik toch de voorkeur aan een route met zo nu en dan een spannend paadje door de natuur. Ik besef echter goed, dat dit bij de Koninklijke Weg niet mogelijk is.

Bram van der Bijl
anvdbijl(at)xs4all.nl

Om uw ervaringen te kunnen delen, dien je je in te schrijven. Als je al lid bent, dan kun je linksboven inloggen.

Overzichtskaart de koninklijke weg