naar de content

Inloggen lopers en rollers

Nog geen inlognaam? Klik hier om uzelf aan te melden!

Bestel de wandelgids 'Koninklijke Weg'

Wilt u alle trajecten van de Koninklijke Weg bekijken? Wilt u de bijzondere route lopen? Bestel dan de wandelgids 'Koninklijke Weg', of een van de andere producten.
Klik hier om naar de bestelpagina te gaan.

Quote

Waar de Koning te voet gaat… …moet het toch wel heel bijzonder zijn. Hier in het hart van Nederland gaat u door een verrassend landschap met pittoreske dorpjes en historische steden. Cultuurlandschap, bossen, heidevelden, rivieren, polders en een schitterend plassengebied. En temidden van dit natuurschoon het lommerrijke Drakesteyn en het vertrouwde Paleis Soestdijk. Ik heet u van harte welkom. Roel Robbertsen, Roel Robbertsen, Commissaris van de Koningin in de provincie Utrecht

20. Kootwijk-Hoog Soeren; West-Oost 9,0 kilometer

Kootwijk

De naam Kootwijk is een samenstelling van de woorden ‘kot' (kleine boerderij) en ‘wijk' (vestigingsplaats). Het dorp ligt middenin de bossen, in de buurt van het natuurpark De Hoge Veluwe. Tussen Kootwijk en de Hoge Veluwe in ligt het Kootwijkerzand, het grootste levende stuifzand en daarmee de grootste woestijn van Europa. Het Kootwijkerzand is een aaneenschakeling van door wind gevormde zandduinen, met daarbij een hoge uitkijktoren.

Het traject in kaart gebracht


Bezienswaardigheden

Ervaringen van de lopers

E.J. Nicolaas | 05 april 2011Horeca Halte Assel

In Assel bij de spoorwegovergang is een horecagelegenheid, die niet in de gids staat vermeld. De naam is "Halte Assel" en de openingstijden zijn dagelijks vanaf 11.00 uur en in he weekend vanaf 10.00 uur.

A.E.M. van den Hatert | 21 september 2008Een aardige tippel en heuvels.....

20 september 2008:
Nadat we bij "het Hilletje" wat gerust hadden, nam Riet plaats in de rolstoel en ik erachter. Het eerste deel liep langs een enorm terrein dat tot landgoed CAITWICK behoort. Heel afwisselend, maar jammer dat op de "zandweg" zoveel met buggies geraced werd en dat stofhappen voor ons overbleef. Ieder z´n plezier!
Bij de spoorwegovergang was een mooie rustplaats "Halte Assel", een soort luxe patattent, maar prima om even bij te komen! Daarna een zeer heuvelachtige route over de Asselsche Heide: we waren beiden blij voor de keuze van "rol"verdeling! Ik ben waarachtig 1 kilo afgevallen! Het was daarna goed rusten in Hoog Soeren bij het pannenkoekenrestaurant "Berg en Dal". Om 18 uur verlieten we weer Hoog Soeren richting Apeldoorn.
Zie verder het dagverslag bij etappe 21.

Riet en Ayla

| 16 juni 2008Hardlopen op de Koninklijke Weg

Afgelopen weekeinde heb ik samen met een aantal hardloopvrienden de laatste 9 etappes en de finale van de Koninklijke Weg gelopen. Zaterdag zijn we gelopen van Baarn naar Barneveld en zondag van Barneveld naar Apeldoorn. Hardlopers lopen het liefst op alleen markering. Dat bleek echter niet mogelijk. Aanvullend gebruik van het gidsje was noodzakelijk. De kaartjes in het gidsje bieden echter niet altijd voldoende details. De aangegeven afstanden weken ook nu weer vrij duidelijk af van de door ons gemeten afstanden (GPS, stappenteller). Dit deel van de Koninlijke Weg is ons duidelijk beter bevallen dan het 1e deel. Zowel op de Utrechtse Heuvelrug als op de Veluwe konden we in veel gevallen gebruik maken van wandel- en/of paardenpadden, die parallel liepen aan het eigenlijk te gebruiken fietspad . Ook nu waren er voldoende gelegenheden onderweg om iets te eten of te drinken te kopen (snackbars, restaurants, benzinestations). Zaterdag was het ietwat somber weer. Vlakbij de Pyramide van Austerlitz hebben we een kop koffie genomen. Onderweg was het vrij rustig. Zondag was het iets beter weer, al werden we wel vlak voor de 'finish' bij het station van Apeldoorn door een stortbui overvallen. Onderweg hebben we een kop koffie gedronken in Kootwijk. Ondanks het aangename weer was het bijzonder rustig onderweg, hetgeen wellicht samenhangt met de lokale zondagsbeleving. De Koninklijke Weg is zondermeer een mooie route (zeker het 2e deel), maar persoonlijk geef ik toch de voorkeur aan een route met zo nu en dan een spannend paadje door de natuur. Ik besef echter goed, dat dit bij de Koninklijke Weg niet mogelijk is.

Bram van der Bijl
anvdbijl(at)xs4all.nl

Om uw ervaringen te kunnen delen, dien je je in te schrijven. Als je al lid bent, dan kun je linksboven inloggen.

Overzichtskaart de koninklijke weg