naar de content

Inloggen lopers en rollers

Nog geen inlognaam? Klik hier om uzelf aan te melden!

Bestel de wandelgids 'Koninklijke Weg'

Wilt u alle trajecten van de Koninklijke Weg bekijken? Wilt u de bijzondere route lopen? Bestel dan de wandelgids 'Koninklijke Weg', of een van de andere producten.
Klik hier om naar de bestelpagina te gaan.

Quote

Alle wandelaars welkom in Zuid-Holland De Koninklijke Weg is een schitterende route van Paleis Noordeinde naar Paleis Het Loo. Zo'n 175 kilometer lang en geheel geschikt voor alle wandelaars. De Koninklijke Weg levert geen obstakels op voor mensen met een handicap, rolstoelers of ouders met kinderwagen. En zo hoort het ook op een Koninklijke Weg, die spreekwoordelijk boven andere routes is te prefereren. Graag nodig ik al die groepen wandelaars uit dwars door onze fraaie provincie te trekken. Jan Franssen, Commissaris van de Koningin in de provincie Zuid-Holland

19. Kootwijkerbroek-Kootwijk; West-Oost 5,4 kilometer

Kootwijkerbroek

Het dorp Kootwijkerbroek, in de Gelderse Vallei, bestaat pas een paar eeuwen. Het is ontstaan nadat inwoners van Kootwijk de slechte landbouwgronden in de omgeving gingen ontginnen. In 2001 kwam Kootwijkerbroek landelijk in het nieuws, tijdens de uitbraak van mond-en-klauwzeer. De bewoners verzetten zich destijds tegen de massale ruiming van rundvee.

Het traject in kaart gebracht


Bezienswaardigheden

Ervaringen van de lopers

A.E.M. van den Hatert | 21 september 2008Deze dag kan niet meer stuk!

20 september 2008:
Wegens de weinige busverbindingen op de veluwe hebben Riet en ik besloten de laatste etappes in één keer te doen. Dat vergt wel extra inspanning, maar door die te verdelen moet het te doen zijn (zie etappe 19, 20 en 21). Riet gaat etappe 20 en 21 in de rolstoel en duw ik haar (zij heeft geen rolstoelervaring vwb besturen), etappe 19 en de finale rol ik zelf.
Zaterdagochtend, stralend weer, dus met de trein naar Barneveld en bus 105s naar halte "Kootwijkerdijk" vlak bij de manege "onder de kastanje", waar de vorige keer ons eindpunt was. Rond 11:45 konden we echt op pad! Al snel midden in de heidevelden en plots zie ik in het zonnetje badend een hazelworm (pootloze hagedis): we zijn beiden 60+ en dit is de 4de keer in mijn leven en het was de eerste keer van Riet, dat ze zo´n beestje zag. Zodoende kon onze dag niet meer stuk! De route is prima te doen en etappe 19 sloten we af bij "het Hilletje"; een pittoresk hotelletje in Kootwijk.
Zie verder de dag bij etappe 20 en 21!

Riet en Ayla

| 16 juni 2008Hardlopen op de Koninklijke Weg

Afgelopen weekeinde heb ik samen met een aantal hardloopvrienden de laatste 9 etappes en de finale van de Koninklijke Weg gelopen. Zaterdag zijn we gelopen van Baarn naar Barneveld en zondag van Barneveld naar Apeldoorn. Hardlopers lopen het liefst op alleen markering. Dat bleek echter niet mogelijk. Aanvullend gebruik van het gidsje was noodzakelijk. De kaartjes in het gidsje bieden echter niet altijd voldoende details. De aangegeven afstanden weken ook nu weer vrij duidelijk af van de door ons gemeten afstanden (GPS, stappenteller). Dit deel van de Koninlijke Weg is ons duidelijk beter bevallen dan het 1e deel. Zowel op de Utrechtse Heuvelrug als op de Veluwe konden we in veel gevallen gebruik maken van wandel- en/of paardenpadden, die parallel liepen aan het eigenlijk te gebruiken fietspad . Ook nu waren er voldoende gelegenheden onderweg om iets te eten of te drinken te kopen (snackbars, restaurants, benzinestations). Zaterdag was het ietwat somber weer. Vlakbij de Pyramide van Austerlitz hebben we een kop koffie genomen. Onderweg was het vrij rustig. Zondag was het iets beter weer, al werden we wel vlak voor de 'finish' bij het station van Apeldoorn door een stortbui overvallen. Onderweg hebben we een kop koffie gedronken in Kootwijk. Ondanks het aangename weer was het bijzonder rustig onderweg, hetgeen wellicht samenhangt met de lokale zondagsbeleving. De Koninklijke Weg is zondermeer een mooie route (zeker het 2e deel), maar persoonlijk geef ik toch de voorkeur aan een route met zo nu en dan een spannend paadje door de natuur. Ik besef echter goed, dat dit bij de Koninklijke Weg niet mogelijk is.

Bram van der Bijl
anvdbijl(at)xs4all.nl

Om uw ervaringen te kunnen delen, dien je je in te schrijven. Als je al lid bent, dan kun je linksboven inloggen.

Overzichtskaart de koninklijke weg