naar de content

Inloggen lopers en rollers

Nog geen inlognaam? Klik hier om uzelf aan te melden!

Laatste wijzigingen

Let u tijdens deze route op het volgende:

Bestel de wandelgids 'Koninklijke Weg'

Wilt u alle trajecten van de Koninklijke Weg bekijken? Wilt u de bijzondere route lopen? Bestel dan de wandelgids 'Koninklijke Weg', of een van de andere producten.
Klik hier om naar de bestelpagina te gaan.

Quote

Waar de Koning te voet gaat… …moet het toch wel heel bijzonder zijn. Hier in het hart van Nederland gaat u door een verrassend landschap met pittoreske dorpjes en historische steden. Cultuurlandschap, bossen, heidevelden, rivieren, polders en een schitterend plassengebied. En temidden van dit natuurschoon het lommerrijke Drakesteyn en het vertrouwde Paleis Soestdijk. Ik heet u van harte welkom. Roel Robbertsen, Roel Robbertsen, Commissaris van de Koningin in de provincie Utrecht

18. Barneveld-Kootwijkerbroek; West-Oost 9,3 kilometer

Barneveld

Al in de 13e eeuw gold Barneveld als een aanzienlijk dorp en een voornaam handelscentrum. Tegenwoordig is het dorp bekend door de hoge concentratie varkenshouderijen en pluimveehouderijen. Het aantal kippen (rond de drie miljoen) in de gemeente Barneveld is doorgaans het grootste van alle Nederlandse gemeenten. Op de Barneveldse eiermarkt die elke donderdag wordt gehouden worden de landelijke prijs van eieren vastgesteld.

In de zomermaanden worden elk jaar de Oud Veluwse Markten (op donderdagen in juli augustus) en het Ballonfiësta (in augustus) georganiseerd. Museumliefhebbers kunnen terecht bij het Oude Ambachten en Speelgoedmuseum, het Veluws Museum Nairac en het Nederlands Pluimveemuseum.

Het traject in kaart gebracht


Bezienswaardigheden

Ervaringen van de lopers

A.E.M. van den Hatert | 14 september 2008Ontmoeting

14 september 2008:
Een zonnige dag, dus ideaal wandelweer! Samen met Riet vroeg uit de veren en met de trein(en) richting Barneveld om te starten met etappe 18. Eerst in Utrecht gepauzeerd, want Barneveld op zondag???? Wat een verrassing: tegenover rest. "de Hebberd", die gesloten is, is een ijssalon open, dus nogmaals genoten van een bakkie met toegift. Rond 11:45 echt op pad gegaan en dan beland je onmiddellijk in een prachtig park bij huize Schaffelaar. Daarna de Barnseweg op, die eerst door Barneveld slingert en vervolgens door een pittoresk landschap. We zagen aan het eind van de Barnseweg een bankje, maar reeds bezet! Vriendelijk verzocht of er één persoon bij kon en ja hoor....wandelaars onder elkaar doen dat! De vrouwelijke helft herkende in mij de dame, die op de site schreef en binnen mum van tijd heb je een aantal leuke uitwisselingen. Ook hen verbaasde het, dat ze nu pas de eerste roller tegenkwamen; ook ik heb die nog niet gezien....waar blijven ze? De route is echt de moeite waard en met evt. wat hulp zeker te doen! Na deze rustpauze weer op pad en in deze streek de kippen van streek gemaakt door bij het hek te blijven staan: ze dachten een extraatje te krijgen, jammer dus!
Kootwijkerbroek doorgewandeld, maar adresjes voor aangenaam verpozen; ho maar! De vermelde adressen liggen iets van de route af, dus moet je daar een speciale neus voor hebben! Bij de fraaie picknickbank werden we notabene ingehaald door het echtpaar van het bankje, die de terugweg op de fiets deed. Leuk die ontmoetingen: we wensen hen nog veel wandelplezier!
Bij de kruising van de Harskamperweg ligt rechts ca 200 mtr van de route af de ingang van de manege/rest/hotel " Onder de kastanje": hier onze eindzege van die dag gevierd. Ze hebbe een lift, maar je moet wel wat manouvreren om er uit of weer in te komen. Verder prima met aangepast toilet!
Daarna bus 105 opgezocht om via Barneveld terug te keren naar huis.
Deze etappe is weer zonder noemenswaardige hindernissen prima te doen; zeker op zo´n dag als deze!

Riet en Ayla zien het eind in zicht!

| 16 juni 2008Hardlopen op de Koninklijke Weg

Afgelopen weekeinde heb ik samen met een aantal hardloopvrienden de laatste 9 etappes en de finale van de Koninklijke Weg gelopen. Zaterdag zijn we gelopen van Baarn naar Barneveld en zondag van Barneveld naar Apeldoorn. Hardlopers lopen het liefst op alleen markering. Dat bleek echter niet mogelijk. Aanvullend gebruik van het gidsje was noodzakelijk. De kaartjes in het gidsje bieden echter niet altijd voldoende details. De aangegeven afstanden weken ook nu weer vrij duidelijk af van de door ons gemeten afstanden (GPS, stappenteller). Dit deel van de Koninlijke Weg is ons duidelijk beter bevallen dan het 1e deel. Zowel op de Utrechtse Heuvelrug als op de Veluwe konden we in veel gevallen gebruik maken van wandel- en/of paardenpadden, die parallel liepen aan het eigenlijk te gebruiken fietspad . Ook nu waren er voldoende gelegenheden onderweg om iets te eten of te drinken te kopen (snackbars, restaurants, benzinestations). Zaterdag was het ietwat somber weer. Vlakbij de Pyramide van Austerlitz hebben we een kop koffie genomen. Onderweg was het vrij rustig. Zondag was het iets beter weer, al werden we wel vlak voor de 'finish' bij het station van Apeldoorn door een stortbui overvallen. Onderweg hebben we een kop koffie gedronken in Kootwijk. Ondanks het aangename weer was het bijzonder rustig onderweg, hetgeen wellicht samenhangt met de lokale zondagsbeleving. De Koninklijke Weg is zondermeer een mooie route (zeker het 2e deel), maar persoonlijk geef ik toch de voorkeur aan een route met zo nu en dan een spannend paadje door de natuur. Ik besef echter goed, dat dit bij de Koninklijke Weg niet mogelijk is.

Bram van der Bijl
anvdbijl(at)xs4all.nl

Om uw ervaringen te kunnen delen, dien je je in te schrijven. Als je al lid bent, dan kun je linksboven inloggen.

Overzichtskaart de koninklijke weg