naar de content

Inloggen lopers en rollers

Nog geen inlognaam? Klik hier om uzelf aan te melden!

Bestel de wandelgids 'Koninklijke Weg'

Wilt u alle trajecten van de Koninklijke Weg bekijken? Wilt u de bijzondere route lopen? Bestel dan de wandelgids 'Koninklijke Weg', of een van de andere producten.
Klik hier om naar de bestelpagina te gaan.

Quote

Waar de Koning te voet gaat… …moet het toch wel heel bijzonder zijn. Hier in het hart van Nederland gaat u door een verrassend landschap met pittoreske dorpjes en historische steden. Cultuurlandschap, bossen, heidevelden, rivieren, polders en een schitterend plassengebied. En temidden van dit natuurschoon het lommerrijke Drakesteyn en het vertrouwde Paleis Soestdijk. Ik heet u van harte welkom. Roel Robbertsen, Roel Robbertsen, Commissaris van de Koningin in de provincie Utrecht

15. Den Treek-Leusden Zuid; West-Oost 5,4 kilometer

Den Treek-Henschoten

Het landgoed Den Treek-Henschoten, op de overgang van de Utrechtse Heuvelrug naar de Gelderse vallei, is bezit van de nazaten van Willem Hendrik de Beaufort. Die kocht de buitenplaats in 1807. Tussen zonsopkomst en zonsondergang is het vrij toegankelijk voor publiek.

Bijzonder in Den Treek is de jaarlijkse oogstdag, wanneer de rogge met de hand en met paarden wordt gemaaid. In het naburige Austerlitz staat de bekende Pyramide van Austerlitz, een piramide van gras met daarop gedenkstenen. Het werd ruim tweehonderd jaar geleden door de Fransen gebouwd als eerbetoon aan Napoleon Bonaparte.

Woudenberg

De dorpskern van Woudenberg is halverwege de dertiende eeuw ontstaan. Kort daarna verrees het kasteel 'Woudenburcht'. Nog geen eeuw later resulteerde een ruzie over het eigendom van de burcht er echter in dat een leger van de bisschop van Utrecht het innam en verwoeste. De stenen werden gebruikt om de Woudenbergse dorpskerk een opknapbeurt te geven. Deze staat er nu nog, zij het in gewijzigde vorm. In de achttiende eeuw werd Woudenberg bekend door het grootschalig verbouwen van tabak. Een straatnaam herinnert er nog aan: waar vroeger enkele tabaksplantages lagen, ligt nu Tabaksland. Volgens veel inwoners ligt Woudenberg precies in het midden van Nederland.

Het traject in kaart gebracht


Bezienswaardigheden

Ervaringen van de lopers

A.E.M. van den Hatert | 27 augustus 2008Den Treek zien en dan......een echte lekke band!

26 augustus 2008:
´sAvonds de band extra opgepompt en ´smorgens bleek deze toch iets zachter, maar niet schokkend, dus wagen we het er op: tenslotte hebben we pomp en plakspullen. We zien namelijk niets aan het uiterlijk!
Een sombere dag, maar prima wandelweer. De aanvoerroute wordt vanuit het westen steeds langer (10 uur t/m 12:45) ...trein, bus 53 en 55.
Eerst bij de Pyramide drankje en sanitaire stop, dus gaan we pas tegen half twee uur echt aan de wandel. De N224 stijgt iets en daalt behoorlijk richting N227 (wanneer je dus oost-west gaat zal dit heel zwaar zijn!). Een heerlijke pannenkoek gegeten bij Bergzicht (ook daar een prima aangepast toilet)en toen richting Den Treek: prachtig stuk Nederland met bos en heide, groene tafel en als extra het prachtige landhuis Den Treek...werkelijk een plaatje! Het pad richting Heiligenbergerbeek is erg slecht te berijden...grote stenen, dus hobbeldebobbel...´t is wel een pracht omgeving. Gevolg: de zwakke band raakte nu echt lek! We hoefden nog ca 1,5 km om bij restaurant de Mof en de bushalte(80)te komen, dus besloten niet te plakken, maar er achter te lopen. Rest.de Mof was op deze dag gesloten (sluitingsdag of vakantie: niet aangegeven!), dus met bus 80 naar Amersfoort. Bakkie en sanitaire stop en met de trein terug.
Etappe 15 is goed te doen op het slechte voet/fietspad na en is erg mooi!
´sAvonds de band met gewenst resultaat gerepareerd, zodat de stoel weer klaar staat voor etappe 16.

Riet (67) en Ayla (61):
beiden natuurliefhebbende doordouwers, die optimaal genieten van de Koninklijke Weg.

| 16 juni 2008Hardlopen op de Koninklijke Weg

Afgelopen weekeinde heb ik samen met een aantal hardloopvrienden de laatste 9 etappes en de finale van de Koninklijke Weg gelopen. Zaterdag zijn we gelopen van Baarn naar Barneveld en zondag van Barneveld naar Apeldoorn. Hardlopers lopen het liefst op alleen markering. Dat bleek echter niet mogelijk. Aanvullend gebruik van het gidsje was noodzakelijk. De kaartjes in het gidsje bieden echter niet altijd voldoende details. De aangegeven afstanden weken ook nu weer vrij duidelijk af van de door ons gemeten afstanden (GPS, stappenteller). Dit deel van de Koninlijke Weg is ons duidelijk beter bevallen dan het 1e deel. Zowel op de Utrechtse Heuvelrug als op de Veluwe konden we in veel gevallen gebruik maken van wandel- en/of paardenpadden, die parallel liepen aan het eigenlijk te gebruiken fietspad . Ook nu waren er voldoende gelegenheden onderweg om iets te eten of te drinken te kopen (snackbars, restaurants, benzinestations). Zaterdag was het ietwat somber weer. Vlakbij de Pyramide van Austerlitz hebben we een kop koffie genomen. Onderweg was het vrij rustig. Zondag was het iets beter weer, al werden we wel vlak voor de 'finish' bij het station van Apeldoorn door een stortbui overvallen. Onderweg hebben we een kop koffie gedronken in Kootwijk. Ondanks het aangename weer was het bijzonder rustig onderweg, hetgeen wellicht samenhangt met de lokale zondagsbeleving. De Koninklijke Weg is zondermeer een mooie route (zeker het 2e deel), maar persoonlijk geef ik toch de voorkeur aan een route met zo nu en dan een spannend paadje door de natuur. Ik besef echter goed, dat dit bij de Koninklijke Weg niet mogelijk is.

Bram van der Bijl
anvdbijl(at)xs4all.nl

Om uw ervaringen te kunnen delen, dien je je in te schrijven. Als je al lid bent, dan kun je linksboven inloggen.

Overzichtskaart de koninklijke weg