naar de content

Inloggen lopers en rollers

Nog geen inlognaam? Klik hier om uzelf aan te melden!

Laatste wijzigingen

Bestel de wandelgids 'Koninklijke Weg'

Wilt u alle trajecten van de Koninklijke Weg bekijken? Wilt u de bijzondere route lopen? Bestel dan de wandelgids 'Koninklijke Weg', of een van de andere producten.
Klik hier om naar de bestelpagina te gaan.

Quote

Waar de Koning te voet gaat… …moet het toch wel heel bijzonder zijn. Hier in het hart van Nederland gaat u door een verrassend landschap met pittoreske dorpjes en historische steden. Cultuurlandschap, bossen, heidevelden, rivieren, polders en een schitterend plassengebied. En temidden van dit natuurschoon het lommerrijke Drakesteyn en het vertrouwde Paleis Soestdijk. Ik heet u van harte welkom. Roel Robbertsen, Roel Robbertsen, Commissaris van de Koningin in de provincie Utrecht

14. Huis ter Heide-Den Treek; 9,5 kilometer

Huis ter Heide 

Huis ter Heide was lange tijd vooral bekend van station Huis ter Heide, het treinstationnetje en tevens sigarenwinkeltje aan het spoortraject Bilthoven-Zeist. De spoorlijn werd echter in 1941 gesloten en is na de Tweede Wereldoorlog alleen nog gebruikt voor goederenvervoer. Momenteel is er een restaurant in het gebouw gevestigd. Ten westen van Huis ter Heide ligt Bosch en Duin. Hier zijn rond 1900 veel vakantiehuizen gebouwd door rijke kooplieden uit de stad, herkenbaar aan de klassieke bouwstijl en het vele hout dat werd gebruikt. Aan de Baarnseweg bevindt zich het landgoed De Horst, waar Willem Oltmans opgroeide.

Zeist 

De grote trekpleister in Zeist is Slot Zeist, dat eind zeventiende eeuw werd gebouwd voor de kleinzoon van prins Maurits. Door de vestiging van het Slot wordt Zeist ook wel de Slotstad genoemd. De architect van het huis was Jacob Roman, die ook Paleis het Loo ontwierp. Het slot is omgeven door een Engelse tuin. Tegenwoordig worden er in Slot Zeist regelmatig exposities gehouden van moderne kunstenaars. Ook indrukwekkend zijn de enorme gebouwen aan het Broederplein en het Zusterplein, in de achttiende eeuw gesticht door de Evangelische Broedergemeente. Verder kent Zeist drie oude kastelen: Huis te Zeist, Kersbergen en Blikkenburg.

Utrechtse Heuvelrug  en Gelderse Vallei  

De Utrechtse Heuvelrug is een stuwwal, ontstaan in de voorlaatste ijstijd. Vóór die ijstijd konden de Rijn en de Maas vrij naar het noorden stromen. De rivieren hadden hierbij dikke lagen fijn- en grofzand afgezet. In de ijstijd schoof vanaf de poolkap een grote gletsjer zuidwaarts. Deze ijslob schoof de lagen grof en fijn zand voor zich uit, en uiteindelijk omhoog, met de heuvelrug als gevolg. Net zoals in de bergen staan nu aardlagen scheef of zelfs verticaal. Zo heeft het ene stuk van een wandelpad soms veel grind en het andere stuk niet. U bevindt zich dan op de zijkant van die aardlagen.

De Utrechtse Heuvelrug loopt van Rhenen in het zuiden tot aan Huizen aan het Gooimeer. De contouren van de heuvel zijn overal duidelijk te zien. De Utrechtse Heuvelrug heeft meerdere toppen boven de 50 meter. Het hoogste punt is de Amerongse Berg met 68 meter boven zeeniveau. De totale oppervlakte is ongeveer 23.000 hectare. Daarmee is het na de Veluwe het grootste bosgebied van Nederland. De vegetatie bestaat uit veel bos, een aantal heidegebieden en enkele stuifzanden. Het zuidelijke deel van de heuvel is in 2003 een nationaal park geworden: Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Dieren

Ondanks de vele wegen die de Utrechtse Heuvelrug doorkruisen en omringen, komen er veel dieren voor in het Nationaal Park. Het grootste zoogdier dat er leeft is de ree. De stand is behoorlijk hoog: zo'n vijf tot tien reeën per honderd hectare. Van de roofdieren komt de vos het meest voor. De das leidt een meer verborgen leven, maar er zijn wel enkele burchten in het gebied gevonden. In de boomtoppen zijn de eekhoorn en de zeldzame boommarter te vinden. Verder kunt u de bunzing, wezel of hermelijn tegenkomen. Een groep die zich makkelijker laat zien zijn de vogels. Er broeden meer dan 100 vogelsoorten in het Nationaal Park. De meest zeldzame soorten komen voor bij het water. Op en langs de vennen van het Leersumse Veld broeden onder andere de geoorde fuut, de dodaars, de blauwborst, geelgors en wintertaling. Bij kasteel Amerongen ligt de Amerongse Bovenpolder, waar met graafwerk een zogenaamd kwelmoeras gemaakt. Zuiver water uit de stuwwal komt daar naar boven. Hier kunt u bijzondere vogelsoorten zien als de lepelaar, watersnip, zomertaling, tureluur, waterral, porseleinhoen, kleine plevier en grote aantallen kluten. Ook de visarend, de kwartelkoning en zeer recent ook het woudaapje zijn er gesignaleerd.

Gelderse Vallei

Tussen de hoger gelegen Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe ligt de Gelderse Vallei. Het gebied ligt voor een derde in de provincie Utrecht en voor tweederde in de provincie Gelderland. Het relatief laag gelegen gebied heeft een nat karakter. Delen van het gebied zijn in vroegere tijden een moeras geweest. Vooral in het Binnenveld tussen Ede, Wageningen, Rhenen en Veenendaal zijn hier nog sporen van te vinden. In veel plaatsnamen is deze historie ook terug te vinden, zoals Veenendaal, Ederveen en Nijkerkerveen. Het landschap kent een afwisseling tussen vooral grasland en kleine bos- en heidegebieden.

Een van de trekpleisters van de Gelderse Vallei is het kasteel Oldenaller bij Nijkerk, dat in 1655 werd gebouwd in opdracht van Johan van Wijnbergen. Het landgoed rond het slot is een afwisselend landgoed met bos, natte heidevelden, boerderijen en landbouwgronden. In het gebied huist ook een kolonie reigers van ongeveer honderd paar.

Het traject in kaart gebracht


Bezienswaardigheden

Horecavoorzieningen

Ervaringen van de lopers

I. de Haan | 11 maart 2010Een mooie wandeling door de sneeuw

Het is al weer een paar weken geleden dat ik een deel van de Koninklijke Weg heb gelopen, maar het leek mij een goed idee om weer eens een reactie te geven en iedereen te laten weten hoe mooi de route is!

Op 15 februari jl. nam ik de trein richting Den Dolder en begon daar mijn wandeling in de sneeuw. In het westen was de sneeuw dan al aardig verdwenen, maar hier lag nog genoeg en omdat mijn hond Jim daardoor geen diepte kon zien besloot ik de beugel vandaag af te laten en hem alleen de riem om te doen. Al snel verlieten wij Den Dolder en liepen wij via het mooie Bosch en Duin en Huis ter Heide richting Zeist. De routebeschrijving was vandaag goed te volgen en dus kwam ik zonder problemen bij een voor mij zeer bekend fietspad door het bos. Ik heb hier al vaker gelopen en dat was maar goed ook want door alle sneeuw was het niet goed te zien waar nu het fietspad liep en waar het zandpad zich bevond. Toch had ik ondanks mijn slechtziendheid geen problemen om op het pad te blijven want de paaltjes die naast het pad staan staken ruimschoots boven de sneeuw uit en omdat deze donker zijn, kon ik ze heel goed zien!

Na een paar kilometer lopen kwam ik aan bij het restaurant en de speeltuin bij de Pyramide van Austerlitz en heb ik hier de bus richting station Driebergen-Zeist genomen. Het was een heerlijke tocht en dus ging ik na ongeveer 3 uur wandelen weer moe en voldaan naar huis.

A.E.M. van den Hatert | 27 augustus 2008Pyramid van Austerlitz

25 augustus 2008:
Vandaag gaat er nog een vriendin mee: Hennie. We zijn dus met z´n drietjes...gezellig en voor mij misschien handig als er echt zware stukken zijn?!!!
Via Utrecht CS en bus 53 en 56 naar het startpunt waar we de vorige keer afgeweken zijn van de route: het Geroplein in Zeist. Bij de twee stenen vogels de kunst bekeken en het Boshijgerlaantje in (hoe kom je op zo´n naam?). Een prachtig pad met slechts een lichte glooing. In het bos lunchen is altijd heerlijk relaxed en ieder heeft ´t naar zijn zin: Hennie vermaakt zich met een speelse hond en Riet en ik kijken rustig toe naar dat tafereel. Kan ze haar energie even kwijt (denken we), maar dat blijkt ´savonds pas! Tenslotte komen we bij de oudste speeltuin van nederland met daarbij de Pyramide van Austerlitz: Hennie had er nooit van gehoord en Riet kende hem alleen van verhalen, ikzelf was er ooit als kind geweest (dus heel lang geleden). Er is een aangepast toilet (even vragen voor de sleutel bij het toiletgebouw).
Toen ik het opgaande pad naar de pyramide zag, stelde ik voor te proberen daar te komen: ´t is me grotendeels op eigen kracht gelukt op twee vastlopers in het zand na! Maar daar heb je vriendinnen voor! Toch leuk om de pyramide weer eens gezien te hebben! Daarna heerlijk de helling af en naar de bushalte: 55 van Connexion (soms geen aangepaste), laatste gaat om 18:10!!!!!
NB: op het busperron bleek ineens mijn band leeg te zijn (doorntje??). Weer opgepompt en daarna leek deze weer in orde.
Totale etappe is prima te doen zonder noemenswaardige klimmers. Na de pyramide weet ik pas bij de volgende tour!

Ayla, Riet en ook een keertje Hennie

| 16 juni 2008Hardlopen op de Koninklijke Weg

Afgelopen weekeinde heb ik samen met een aantal hardloopvrienden de laatste 9 etappes en de finale van de Koninklijke Weg gelopen. Zaterdag zijn we gelopen van Baarn naar Barneveld en zondag van Barneveld naar Apeldoorn. Hardlopers lopen het liefst op alleen markering. Dat bleek echter niet mogelijk. Aanvullend gebruik van het gidsje was noodzakelijk. De kaartjes in het gidsje bieden echter niet altijd voldoende details. De aangegeven afstanden weken ook nu weer vrij duidelijk af van de door ons gemeten afstanden (GPS, stappenteller). Dit deel van de Koninlijke Weg is ons duidelijk beter bevallen dan het 1e deel. Zowel op de Utrechtse Heuvelrug als op de Veluwe konden we in veel gevallen gebruik maken van wandel- en/of paardenpadden, die parallel liepen aan het eigenlijk te gebruiken fietspad . Ook nu waren er voldoende gelegenheden onderweg om iets te eten of te drinken te kopen (snackbars, restaurants, benzinestations). Zaterdag was het ietwat somber weer. Vlakbij de Pyramide van Austerlitz hebben we een kop koffie genomen. Onderweg was het vrij rustig. Zondag was het iets beter weer, al werden we wel vlak voor de 'finish' bij het station van Apeldoorn door een stortbui overvallen. Onderwg hebben we een kop koffie gedronken in Kootwijk. Ondanks het aangename weer was het bijzonder rustig onderweg, hetgeen wellicht samenhangt met de lokale zondagsbeleving. De Koninklijke Weg is zondermeer een mooie route (zeker het 2e deel), maar persoonlijk geef ik toch de voorkeur aan een route met zo nu en dan een spannend paadje door de natuur. Ik besef echter goed, dat dit bij de Koninklijke Weg niet mogelijk is.

Bram van der Bijl
anvdbijl(at)xs4all.nl

Om uw ervaringen te kunnen delen, dien je je in te schrijven. Als je al lid bent, dan kun je linksboven inloggen.

Overzichtskaart de koninklijke weg