naar de content

Inloggen lopers en rollers

Nog geen inlognaam? Klik hier om uzelf aan te melden!

Laatste wijzigingen

Let u tijdens deze route op het volgende:

Bestel de wandelgids 'Koninklijke Weg'

Wilt u alle trajecten van de Koninklijke Weg bekijken? Wilt u de bijzondere route lopen? Bestel dan de wandelgids 'Koninklijke Weg', of een van de andere producten.
Klik hier om naar de bestelpagina te gaan.

Quote

Waar de Koning te voet gaat… …moet het toch wel heel bijzonder zijn. Hier in het hart van Nederland gaat u door een verrassend landschap met pittoreske dorpjes en historische steden. Cultuurlandschap, bossen, heidevelden, rivieren, polders en een schitterend plassengebied. En temidden van dit natuurschoon het lommerrijke Drakesteyn en het vertrouwde Paleis Soestdijk. Ik heet u van harte welkom. Roel Robbertsen, Roel Robbertsen, Commissaris van de Koningin in de provincie Utrecht

11. Groenekan-Lage Vuursche; West-Oost 9,6 kilometer

Groenekan

Groenekan dateert uit het begin van de 14e eeuw. Hoewel het van oorsprong een agrarisch dorp is, heeft Groenekan zich ontwikkeld tot een forensenplek naast grote broer Utrecht. Karakteristiek zijn onder andere Huize Voordaan aan de Groenekanseweg, de korenmolen Geesina en de Groenekanse boomkwekerijen. De naam van het dorp stamt af van de herberg ‘De Groene Kan', die gelegen was aan de weg tussen Utrecht en Soest. Op een kaart uit 1607 is deze herberg nog te zien.

Maartensdijk

Middenin het Groene Hart ligt Maartensdijk, dat is ontstaan in een groot veengebied tussen het Gooi en de Utrechtse Vecht dat het "Oostveen" werd genoemd. Treinliefhebbers zal opvallen dat het spoor dat door Maartensdijk loopt (de verbinding tussen Utrecht en Hilversum) er anders uitziet dan reguliere spoorlijnen. In plaats van de stalen masten waar normaal gesproken de elektrische bedrading aan hangt, staan er op het traject door Maartensdijk betonnen bogen. Tijdens de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog was staal erg duur, waardoor gebombardeerde bovenleidingportalen vaak met beton werden herbouwd. Het kerkraamvormige model dat het traject Utrecht-Hilversum siert was echter uniek en is nog altijd niet vervangen door de stalen concurrent.

Het traject in kaart gebracht


Bezienswaardigheden

Ervaringen van de lopers

| 10 juni 2008Hardlopen op de Koninklijke Weg

Afgelopen weekeinde heb ik samen met een aantal hardloopvrienden de proloog en de 1e 12 etappes gelopen van de Koninklijke Weg. Zaterdag zijn we gelopen van Den Haag naar Woerden en zondag van Woerden naar Baarn. Hardlopers lopen het liefst op alleen markering. Dat bleek echter niet mogelijk. Aanvullend gebruik van het gidsje was noodzakelijk. Ondanks dat de route recentelijk is geopend, waren er al op verschillende plaatsen pogingen gedaan om de markering geheel of gedeeltelijk te verwijderen. De kaartjes in het gidsje bieden niet altijd voldoende details. De aangegeven afstanden weken ook vrij duidelijk af van de door ons gemeten afstanden (GPS, stappenteller). In Woerden was een deel van de route volgens mij te smal voor rolstoelgebruikers (of althans met de huidige begroeiing van de berm). Het was afgelopen weekeinde goed weer en behoorlijk druk op de weg. Ik betwijfel of medeweggebruikers dan zo blij zijn met een rolstoelgebruiker op de weg/het fietspad. Voor het gevoel van veiligheid lijkt het mij niet zo prettig en opletten is voortdurend noodzaak. Dat laatste was voor ons overigens ook het geval. Er zijn verder voldoende gelegenheden onderweg om iets te eten of te drinken te kopen (snackbars, restaurants, benzinestations). Beperkt geopend (zaterdag, 13.30-17.00), maar wel de moeite waard, is de Oudheidkundige Kamer in Benthuizen. Het pand is voorzien van een traplift. We bleken overigens niet de enige Koninklijke Weg-lopers te zijn, aangezien we ook een aantal anderen met het gidsje hebben zien lopen. De Koninklijke Weg is zondermeer een mooie route, maar persoonlijk geef ik toch de voorkeur aan een route met zo nu en dan een spannend paadje door de natuur. Ik besef echter goed, dat dit bij de Koninklijke Weg niet mogelijk is. Aanstaand weekeinde lopen we de resterende etappes (Baarn-Apeldoorn).

Om uw ervaringen te kunnen delen, dien je je in te schrijven. Als je al lid bent, dan kun je linksboven inloggen.

Overzichtskaart de koninklijke weg