naar de content

Inloggen lopers en rollers

Nog geen inlognaam? Klik hier om uzelf aan te melden!

Laatste wijzigingen

Let u tijdens deze route op het volgende:

Bestel de wandelgids 'Koninklijke Weg'

Wilt u alle trajecten van de Koninklijke Weg bekijken? Wilt u de bijzondere route lopen? Bestel dan de wandelgids 'Koninklijke Weg', of een van de andere producten.
Klik hier om naar de bestelpagina te gaan.

Quote

Wie van breed gekroonde beuken houdt, groene dennenbossen en paarse heidevelden; wie bekoorlijke beekjes wil zien en blonde rogge op de akker, die moet van de grens met Utrecht over de Vale Ouwe naar Paleis Het Loo wandelen. En wie daarbij op zoek is naar een passend wandelliedje, die zou even aan het Gelders volkslied kunnen denken. Ik wens u veel wandelplezier op de Veluwe toe. Clemens Cornielje, commissaris van de Koningin in de provincie Gelderland

1. Paleis Noordeinde - Leidschendam/Voorburg station; West-Oost 7.1 km.

1. Vanaf het paleis op het Noordeinde rechtsaf en na ca. honderd meter linksaf, de Heulstraat. Deze rechtdoor volgen, VOORZICHTIG oversteken, en rechtdoor het Lange Voorhout op. Op het Lange Voorhout eerst rechtsaf, over plein met bomen, en dan linksaf, het Korte Voorhout.

De drukke Koningskade oversteken en rechtdoor tussen Koekamp en Malieveld op de gele Parkroute voor fietsers. Aan het einde, na 1200 meter rechtsaf, langs de Boslaan.

2. Voor het hoge gebouw VOORZICHTIG linksaf de weg oversteken , linksaf en eerste gelegenheid rechtsaf het Haagse Bos in. Door het Haagse Bos gaan en de gebouwen langs de Bezuidenhoutseweg aan de rechterhand houden. Bij de drukke Laan van Nieuw Oost Indië eerst rechtsaf, bij de stoplichten linksaf oversteken en na oversteek linksaf. Vervolgens weer de eerste gelegenheid rechtsaf het Haagse Bos weer in. Met de bebouwing langs de Bezuidenhoutseweg aan de rechterkant en de vijvers aan de linkerkant door het Haagse Bos tot Huis ten Bosch en hier rechtsaf en rechtdoor de houten brug over, dit is na 1850 meter, na brug VOORZICHTIG rechtdoor Bezuidenhoutseweg oversteken.

3. De Carel Reinierszkade volgen tot het einde, einde kade rechtdoor de weg oversteken en fietspad volgen langs molen, over een brug en twee maal onder het spoor door. Op de Nicolaas Beetslaan even linksaf en rechtsaf bij gebouw CBS, dit is na 1150 meter, Prinses Beatrixlaan met het park aan de rechterkant.

4. De Prinses Beatrixlaan helemaal volgen en de Prins Bernhardlaan oversteken. Op de brede strook tussen park en sportpark Het Loo verdergaan en aan het einde even linksaf en direct rechtsaf op de Schellinglaan. Eerste pad rechtsaf en weer linksaf door het Juliana Bernard park. De route links van het midden aanhouden. De Parkweg oversteken en door het park Vreugde en Rust de route links van het midden kiezen en aan het einde linksaf, na 1800 meter het Oosteinde op.

5. Op het Oosteinde langs een kerk en verder onder het spoor door en na 1100 meter langs station Leidschendam/Voorburg.

 

 

Den Haag

Op het Binnenhof in Den Haag is de regering en het parlement gevestigd. Het hof zelf is voor bezoekers vrij toegankelijk. Achter het Binnenhof ligt de Hofvijver. Aan de overkant van de vijver staat het beeld van "Jantje" die naar het Binnenhof wijst: "In Den Haag daar woont een graaf en zijn zoon heet Jantje / Als je vraag waar woont je pa dan wijst hij met zijn handje". Deze Jantje is Graaf Jan I van Holland, zoon en opvolger van Floris V. Den Haag is internationaal groot als concentratiepunt van recht en vredespolitiek. Er zijn meer dan honderdvijftig  internationale organisaties gevestigd. De stad wordt internationaal vaak als "City of Peace and Justice" aangekondigd. Hoewel Den Haag vanaf de Middeleeuwen al een belangrijke functie in Nederland vervulde, heeft het nooit stadsrechten gekregen en is dus officieel een dorp.

Paleis Noordeinde

Tussen 1813 en 1940 was Paleis Noordeinde onafgebroken de woning van regerende Oranjevorsten. Zowel Prinses Wilhelmina als Juliana zijn hier geboren. Nadat de weduwe van stadhouder Willem van Oranje, Louise de Coligny, er aan het einde van de zestiende eeuw introk, hebben vele Oranjes er gewoond. Voorheen was het gebouw het werkpaleis van toenmalig konigin Beatrix. Ze ontving er geregeld regeringsleiders en staatshoofden. 

Het paleis, dat als bijnaam ´Het Oude Hof´ draagt, werd in 1533 gebouwd. Daarvoor stond er op dezelfde plek een middeleeuwse hofstede. Rond 1591 werd Noordeinde aangekocht door de Staten van Holland, die het aan Louise de Coligny ter beschikking stelden. Zij ging er met haar zoon Frederik Hendrik wonen. In 1609 werd het paleis officieel aan de Oranjes geschonken.

Direct links naast Paleis Noordeinde staat het werkpaleis van koning Willem Alexander. Hier woonde hij van 1993 tot hij in 2003, samen met zijn vrouw Maximá, verhuisde naar Wassenaar. Op het plein tegenover het paleis staat een bronzen beeld van Koningin Wilhelmina en vlak voor het paleis een standbeeld van Willem van Oranje te paard. Die laatste is er in 1845 neergezet in opdracht van Koning Willem II.

Paleis Noordeinde is in de loop der jaren geregeld verbouwd. Het huidige classicistische karakter is ontstaan in 1640, door toedoen van de beroemde architecten Jacob van Campen en Pieter Post. Het vertoont duidelijke overeenkomsten met het oude Franse Koninklijke Paleis te Parijs. In de 19e eeuw werden Gotische elementen toegevoegd aan Paleis Noordeinde, maar deze zijn in 1961 weer verwijderd. Door een hevige brand in 1948 werd het hoofdgebouw grotendeels verwoest, waarna een jarenlange restauratie plaatsvond.

Paleistuin

Achter Paleis Noordeinde ligt de Paleistuin. Deze tuin is dagelijks (tussen zonsopkomst en zonsondergang) vrij toegankelijk voor het publiek. Frederik Hendrik, zoon van Willem van oranje, liet de tuin aan het begin van de zeventiende eeuw aanleggen voor zijn moeder. Het park heette toen nog de ‘Prinsessentuin' en zat vol romantische bloemperken, vijvers en fonteinen, priëlen, geschoren hagen, koepeltjes, marmeren beelden en met nog prille boompjes beplante lanen. In de twintigste eeuw is de tuin geschonken aan de gemeente Den Haag. Inmiddels is het, voor Nederlandse begrippen, een gewoon park.

Een hoogtepunt van de Paleistuin, was in 1785, toen er een luchtballon opsteeg. Het was voor het eerst in Nederland dat zo'n 'gevaarte' de lucht in ging. Een groot deel van de Haagse bevolking kwam naar de achterzijde van de Paleistuinen om het wonder te aanschouwen.

Koninklijke Stallen

Aan de Paleistuin grenzen de Koninklijke Stallen. Hier staan de paarden van de Koninklijke familie en (sinds 1898) de Gouden Koets. Op de derde dinsdag van September (Prinsjesdag) vertrekt de koets vanaf deze locatie naar de Ridderzaal.

Één van de paarden in de stallen is zeer bijzonder: Wexy, het paard van Koning Willem II. Nog voordat de Willem II koning werd vervulde hij een cruciale rol bij de Slag van Waterloo. Hij wist het Franse leger lang genoeg af te slaan zodat de legers van de bondgenoten (Engeland en Pruisen) zich konden verenigen. De Prins van Oranje raakte bij die slag gewond en zijn geliefde paard Wexy sneuvelde. Het is opgezet en staat nu, bijna 200 jaar later, in een klein museum. Op het Buitenhof, op de hoek van de Hofvijver, staat een standbeeld van Willem II die met Wexy ten strijde trekt.

Het traject in kaart gebracht


Ervaringen van de lopers

| 19 september 2012vervolgverhaal ervaringen Enith de Putter

Dinsdag 8 mei Leidschendam – Hazerswoude – dorp circa 15, 4 km.
Mooie polderweggetjes met bloeiend fluitekruid en koolzaad. Reigers, scholeksters en futen gezien. Ook nog even in de rolstoeltoegankelijke vogelkijkhut geweest. Als je naar buiten keek, leek het net of je aan het varen was. Wel veel verkeerslawaai van de A4 waar we circa 5 km. langskwamen. In de buurt van Benthuizen kwam ik er achter dat mijn accu’s bijna leeg waren. Wim is mijn acculader gaan halen en in café Benthuis in Benthuizen heb ik mijn accu’s opgeladen. Hier hebben we ook gelijk gegeten. In het café was helaas geen aangepast toilet maar toen Wim aan een kassiëre van de supermarkt vroeg of er in de buurt een aangepast toilet was, zei ze: Er loopt net iemand de kerk in, daar is een aangepast toilet. In PKN-kerk De Hoeksteen kwam net de kersverse predikante naar buiten toen we aankwamen en kon ik daar van het aangepaste toilet gebruikmaken.
’s Avonds in de stromende regen legden Inge en ik de laatste etappe naar het hotel af. Helaas had ik niet goed naar de uitleg van Wim geluisterd en hebben we een omweg gemaakt waardoor het nog spannend was of ik het met mijn accu-inhoud zou halen, maar ik heb het net gered.
We hebben overnacht in hotel Het Oosten, geen aangepaste kamer maar wel een aangepast toilet beneden in de hal.

Woensdag 9 mei Hazerswoude – dorp – Bodegraven circa 15 km.
Eerst een lang stuk over een drukke weg in Boskoop. Ik kon daar niet op de stoep rijden en op de weg moest ik tussen de vrachtwagens rijden. Het viel mij op dat veel huizen langs de weg scheef gezakt waren.
Later kwamen we door een mooi Hollands landschap dat Paradijs genoemd wordt. Opvallend was het hoogte verschil van water. We zagen een Meerkoetenfamilie die druk aan het werk was: moeder voerde de jongen en vader bouwde een nest. We dachten nog een kievitsei gezien te hebben maar zijn er niet zeker van.
We kwamen nog een groepje wandelaars tegen die het Pelgrimspad liepen. Leuk om ervaringen uit te wisselen!
In Bodegraven heb ik in de bibliotheek van het (kleine) aangepaste toilet gebruik gemaakt.
We hebben overnacht in het Tulip Inn hotel. Hier hadden we een rolstoeltoegankelijke kamer met aangepaste douche en toilet. We hebben ’s avonds ook in het hotel gegeten.

Donderdag 10 mei Bodegraven – Woerden 12,8 km.
Mooie route langs de Oude Rijn met bermen vol fluitenkruid. Af en toe kwamen er mooie bootjes voorbij.
We hebben overnacht in hotel Best Western. Een krappe hotelkamer beneden, niet aangepast en ook geen aangepast toilet. Voor het ontbijt moest ik buitenom naar een andere ruimte. Hier was de drempel zo hoog dat ik onze zelfmeegebrachte oprijplaat moest gebruiken.
’s Middags is een monteur van firma Beenhakker naar ons hotel gekomen en heeft nieuwe accu’s in mijn rolstoel geplaatst.
’s Avonds wilden we in een restaurant eten in het centrum van Woerden, maar de drempel was erg hoog en we hadden de oprijplaat niet meegenomen. Het was te koud om buiten te eten en het personeel had veel moeite gedaan om een plank te vinden. Ze gingen overleggen met de buren, een café, en kwamen tot de creatieve oplossing dat we bij het restaurant eten mochten bestellen, bij het café drinken, en we mochten het in het café - waar ik wel naar binnen kon – eten!

Vrijdag 11 mei Woerden – Maarssen 15,3 km.
We begonnen met een extra rondje door Woerden want de markering was hier niet duidelijk en we gingen weer terug richting Bodegraven. Toen we wel goed op de route zaten, hadden we weer een mooi stuk langs de Oude Rijn. Tijdens onze lunchpauze kwam een vrouw uit Vleuten bij ons zitten die aan het trainen was voor de Nijmeegse 4-daagse.
Omdat ik mijn nieuwe accu’s nog niet vertrouwde en we nog een paar kilometer mooie polderweggetjes tussen knotwilgen (die geen stopcontact hebben) voor de boeg hadden, hebben we in Harmelen even gepauzeerd en accu’s opgeladen in Restaurant Kortjak. (De naam van het restaurant heeft overigens niets te maken met het liedje: Altijd is Kortjakje ziek.) Er was hier helaas geen aangepast toilet.
Het laatste stuk tot Maarssen langs snelweg. Toen Inge en ik Maarssen inkwamen vroegen we aan een groepje jongeren of zij wisten hoe we bij ons Bed & Beakfast – adres konden komen. Één van hen zocht het op zijn mobiel voor ons op en we liepen er rechtstreeks naar toe. Helaas kende de Tom Tom in de auto de straat van de B& B niet en ook veel mensen in Maarssen niet, waardoor Wim heel Maarssen gezien heeft. Uiteindelijk is hij er ook gekomen toen de eigenaresse van de B & B hem belde en uitleg gaf.
We hebben overnacht in Harry’s Home Bed & Breakfast. Inge en ik mochten in de slaapkamer van het echtpaar overnachten die beneden was. Ook mochten we daar de badkamer gebruiken. Wim kreeg een kamer boven. Het huis is niet aangepast maar wel drempelvrij.
Voordat we ’s avonds gingen eten heb ik in een verzorgingshuis van stichting Careyn van een aangepast toilet gebruikgemaakt. We hebben gegeten in restaurant Lekker Belangrijk!

Zaterdag 12 mei Maarssen – De Bilt circa 17 km.
Eerst door het centrum van Maarssen. Mooie panden aan het water. Het was nationale Molendag en de twee molens aan de Groeneweg draaiden en waren te bezichtigen. Bij kasteel Oud Zuilen was een trouwerij en we hebben de brieven van Belle van Zuilen gelezen. Belle was een meisje dat opgroeide in kasteel Oud Zuilen maar het daar niet altijd naar haar zin had. Daarna een mooi stuk lans de Vecht. Ik werd omringd door eenden en ganzen. Bij Fort aan de Klop heb ik van het aangepaste toilet gebruik gemaakt. In Groenekan hebben we de net gerestaureerde molen bezichtigd. De markering was vooral het laatste stuk onduidelijk en ook de beschrijving in de KW-gids klopte niet helemaal.
Tot Groenekan hebben we de Koninklijke Weg gevolgd. Het was de bedoeling dat we daar nog bij een B & B zouden overnachten, maar toen we daar aankwamen bleek er wat misgegaan te zijn met de reservering en was er voor ons geen plaats meer. De eigenaar van de B & B regelde toen voor ons een kamer in hotel De Biltsche Hoek in De Bilt. Deze kamer was niet aangepast. Wel was er bij de receptie een aangepast toilet. ’s Avonds hebben we in het hotel gegeten.

Zondag 13 mei De Bilt – Houten circa 10 km.
Via de ANWB-fietswegwijzers die Houten aangaven hebben we de laatste etappe naar huis afgelegd. Het eerste stuk tot aan De Uithof kwamen ons honderden, zoniet duizenden wielrenners tegemoet van de Giro Utrecht. Het was nog spannend om een viaduct door te komen maar het is gelukt en allemaal zeiden ze ons vriendelijk “Goedemorgen”.
In Bunnik hebben we even pauze gehouden bij mijn zus Mireille, haar vriend Michiel en mijn 2- jarige neefje Lucas. Michiel had net ter ere van Moederdag Rabarbertaart gebakken die net uit de oven kwam, dus wij kwamen precies op het goede moment! Na de pauze met koffie, thee en Rabarbertaart heeft Wim het laatste stuk naar huis met mij meegelopen.
Volgend jaar hoop ik verder te gaan tot Paleis Het Loo!


Mijn ervaring met de eerste helft van de Koninklijke Weg:
Ik vind de Koninklijke Weg een leuk gevarieerd wandelpad met in Den Haag mooie bezienswaardigheden in het centrum maar ook natuur in Het Haagse Bos. Verder op de route veel mooie polderweggetjes met Hollandse landschappen met weilanden met vee, Hollandse luchten, molens, knotwilgen en weidevogels. Ik vind dat de route wel veel langs en over drukke verkeerswegen komt.
Een groot voordeel van een rolstoeltoegankelijk wandelpad als de Koninklijke Weg vind ik dat ik niet meer de avond van tevoren de route moet bestuderen om obstakels als zandpaden, weilanden en hekken te omzeilen. Wel had ik gehoopt en verwacht dat er zowel in de KW-gids als op de website meer rolstoeltoegankelijke overnachtingsadressen en aangepaste toiletten aangegeven zouden zijn. Dat blijf ik het moeilijkste vinden: om tijdens wandelvakanties rolstoeltoegankelijke slaapplaatsen en aangepaste toiletten te vinden. Fort aan de Klop is wel rolstoeltoegankelijk maar je mag er pas met een groep van minimaal 10 personen komen overnachten. Ook wil ik nog graag kwijt dat ik de routebeschrijving en het aanbod aan horeca-voorzieningen in de LAW-gidsen overzichtelijker vind.
Misschien ideeën voor een nieuwe versie van de KW-gids?

| 18 september 20127 t/m 13 mei 2012 Paleis Noordeinde – Groenekan

Van 7 t/m 13 mei heb ik in mijn elektrische rolstoel met Inge en Wim een deel van de Koninklijke Weg gewandeld van paleis Noordeinde tot Groenekan. Wim en Inge liepen om de beurt circa 5 km met mij mee, daarna wisselden ze om en ging de ander verder met de auto met bagage. Verder hielpen ze mij met wassen, aankleden en naar het toilet gaan. Op deze manier heb ik ook met hen het Friese Kustpad en het Wad – en Wierdenpad gewandeld. Met andere mensen heb ik op vergelijkbare manier het Pieterpad en Zuiderzeepad gewandeld.

Maandag 7 mei Paleis Noordeinde – Leidschendam 7,1 km.
Om 9.30 uur kwam Inge mijn bagage met de auto ophalen en reed vervolgens door naar Gouda waar ze Wim ophaalde om daarna door te rijden naar Den Haag.
Ik heb vanuit Houten de trein naar station Den Haag centraal genomen en ben vanuit het station naar het mooie monumentale pand van de Johanniter Hulpverlening aan het Lange Voorhout gegaan.
De Johanniter Hulpverlening is een vakantiebemiddelingsbureau dat voor mensen met een beperking die individueel op vakantie willen, vrijwilligers zoekt om hen daar mee te helpen. In 2002 heeft de Johanniter Hulpverlening voor het eerst mensen voor mij gezocht en gevonden die met mij op wandelvakantie wilden. Ik had hier alleen telefonisch en e-mail- contact voor gehad en ik vond het leuk, nu ik toch in Den Haag was dat de gelegenheid zich voordeed om persoonlijk kennis te maken.
Wim en Inge waren net gearriveerd en we werden rondgeleid door het bijzondere pand.
Bij paleis Noordeinde zijn we de wandeltocht begonnen. Verder door het Haagse Bos. Ook nog even bij paleis Huis ten Bosch gekeken en 2 lijfwachten gesproken. Ze mochten ons helaas niet vertellen of koningin Beatrix thuis was, anders waren we even een kopje thee bij haar gaan drinken.
We hebben overnacht in het Greenparkhotel in Leidschendam. Het Greenparkhotel heeft geen aangepaste kamer en ook geen aangepast toilet, maar ik kreeg kamer en suite voor de prijs van een standaard kamer. De badkamerdeur werd verwijderd zodat ik ook de badkamer in kon komen.
We hebben ’s avonds gegeten bij een Turks cafetaria.
Enith de Putter, Houten

J. Sanders | 20 mei 2012Veerooster

Afgelopen vrijdag 18 mei 2012 heb ik in het prettige gezelschap van medewandelaar de eerste drie routes afgelegd van de Koninklijke Weg. Een bijzonder mooie tocht door stad, bos en open landschap. In route drie ligt midden op een brug een veerooster hetgeen voor geleidehond een onneembare hindernis is. Ik was genoodzaakt mijn 33 kilo wegende hond in mijn armen te sluiten om onze tocht te kunnen vervolgen.

I. de Haan | 25 oktober 2011In 1 week tijd de gehele Koninklijke Weg bewandelen

Vorig jaar heb ik meegewerkt aan het project om de Koninklijke Weg toegankelijk te maken voor blinden en slechtzienden. Ik ben zelf namelijk slechtziend en in vervolg op het contact met de KNBLO over de routebeschrijving ben ik gevraagd mee te denken en mee te doen. Inmiddels is het project afgerond en zijn hopelijk diverse blinden en slechtzienden aan de wandel op dit mooie lange-afstandswandelpad.

Ikzelf heb inmiddels ook diverse etappes gelopen. Zowel zelfstandig met mijn geleidehond Jim, maar ook met een aantal buddy's. Dit is mij goed bevallen en nu het project is afgerond leek het mij een goed idee om de route nog eens na te lopen om te ervaren of ik nu wel goed mijn weg kan vinden als ik de aangepaste routebeschrijving gebruik en daarnaast mijn hond Jim meeneem en de Trekker Breeze inzet (navigatiehulpmiddel). Ik heb dus besloten dus de gehele Koninklijke Weg nog een keer te gaan lopen en dit dan binnen 1 week te volbrengen.

Op 21 oktober jl. ben ik in Den Haag gestart en op 28 oktober 2011 hoop ik de finish bij Paleis Het Loo te bereiken. Wil je mij volgen? Kijk dan op mijn eigen website (www.imariweb.nl).

| 04 januari 2010Geweldig!!

2 Januari 2010 het jaar goed begonnen met de, al lang in de planning liggende, Koninklijke Weg. Begonnen om 10.30 uur in het prachtige Den Haag. Even wennen aan de markeringen en soms echt even zoeken, maar via besneeuwde en bevroren stoepen kwam ik langs prachtige plekken. Paleis Huis ten Bosch was jammer genoeg slecht te zien en daar wordt ook betrekkelijk weinig aandacht aan geschonken in het boekje. Voor een provinciaaltje als ik toch wel enige trots om zo dicht bij onze Konigin te zijn! Misschien was ze wel helemaal niet thuis;-), maar toch!Via het prachtige Leidschendam/Voorburg gelopen en helemaal verwonderd over de prachtige monumentale huizen en enorm aardige mensen. Al verder lopend raak ik bij punt 8/9 even in verwarring, want, door het ontbreken van een KW markeringssticker, ga ik zoek naar het bord van de Midden-Nederland Route, maar ik heb geen idee hoe die er uit moet zien en kom er veel later achter dat het een fietsroutebord betreft. Hoe het ook zei....na kijken, zoeken, lezen en nog eens en nog eens stopt er een busje met een aardige mijnheer en vraagt waar ik naar toe moet. Hij helpt mij verder en ik loop richting Boskoop, waar ik om 1.30 uur bij Hotel Het Oosten aan kom. Geweldig groot Wok restaurant, met het Hotel daarbij. Ik had gelukkig een welverdiend drankje mee genomen, want het Hotel nodigt - vanwege de Wok- niet echt uit om gezellig iets te nuttigen. Moet zeggen dat het eten super was en het ontbijt € 5,- summier, maar ik kreeg wel een heerlijke bak koffie en een lunchpakketje mee. Hier had ik om gevraagd i.p.v. het ontbijt. Niet denken dat ik niet ontbijt, maar ik moet wel een half uurtje wakker zijn voordat ik een plakje naar binnen krijg. Tegen 9 uur verder gewandeld en deze prachtige tocht, die door Boskoop, de polders en een prachtig bevroren landschap, grotendeels langs de Oude Rijn naar Woerden gaat. Hier ben ik, voldaan, op de trein gestapt richting Overijsel. Mijn eerste 2 dagen KW waren geweldig! Het mooie aan deze tocht vind ik de (ver)gezichten, de steden en dorpen waar je door heen komt, en het (tot nu toe) ontbreken van (veel) bos. Ik heb het PieterPad afgerond en binnen deze tocht kreeg ik zo nu en dan, teveel bomen. Laat mij ons mooie land maar zien en daar voldoet deze tocht, tot nu toe helemaal aan! Geweldig!

| 24 juni 2009Tineke en Kees

In september 2008 hebben wij de eertse vijf etappes aan elkaar geplakt en gelopen, vanaf paleis Noordeinde. Hoewel ik een Haagse van geboorte ben en goed de weg weet, liepen wij in en rond het Haagse Bos toch verkeerd, omdat er veel stickers als verzamelitems van de paaltjes waren afgekrabbeld (zijn nu ijzeren paaltjes geworden). Na Den Haag ging 't veel beter, mooi door de natuur, via de sluizen van Leidschendam richting Boskoop, waar we de bus terugnamen naar Den Haag.
Het is een leuke route om te lopen, aleen zijn de pijltjes op de stickers erg klein en moet je over goede ogen beschikken om die van een afstandje te kunnen zien.

| 16 maart 2009Wandelen met www.weekendhike.nl

Ik loop de volledige route met groepen via www.weekendhike.nl

Ervaringen van de deelnemers over etappe 1,2 en 3 zijn hier te lezen:

http://www.weekendhike.nl/reacties/reacties.asp?Wand_ID=3060

A.E.M. van den Hatert | 01 juli 20081 juli-zeer zonnige "wandeldag"

Eerst de proloog van Den Haag CS naar paleis Noordeinde: prima te doen in de rolstoel; geen hulp nodig op dit traject.
Richting Noordeinde voldoende terrasjes hoewel sommigen pas na 11:30 open gaan!Richting Leidschendam: vanaf paviljoen Malieveld (heeft aangepast toilet, echter helaas wel drempels) kom je op de route geen horeca tegen tot hotel Savelberg: daarmee slechte ervaring! Kwam om 16 uur daar aan en kreeg te horen: alleen voor lunch of diner, tussendoor niets te krijgen----hoe komen zij in het boekje aan VR-aanduiding??? Bovendien lijkt ´t me een knap dure gelegenheid!Totale indruk route: zeer afwisselend, veel door parken---erg mooi. Soms wat kleine hindernissen, dus aanrader: lopend wandelmaatje mee! Gezien de vele stoepjes en steile op-en afritten zou ik dit zeker aanraden voor de hele route! Het was een heerlijke "roldag", waarvan ik er nog veel hoop mee te maken.
Ayla

| 16 juni 2008Verslag Koninklijke Weg Wim de Kwant

http://www.ultraloper.yourbb.nl/viewtopic.php?t=367&highlight=

| 10 juni 2008Hardlopen op de Koninklijke Weg

Afgelopen weekeinde heb ik samen met een aantal hardloopvrienden de proloog en de 1e 12 etappes gelopen van de Koninklijke Weg. Zaterdag zijn we gelopen van Den Haag naar Woerden en zondag van Woerden naar Baarn. Hardlopers lopen het liefst op alleen markering. Dat bleek echter niet mogelijk. Aanvullend gebruik van het gidsje was noodzakelijk. Ondanks dat de route recentelijk is geopend, waren er al op verschillende plaatsen pogingen gedaan om de markering geheel of gedeeltelijk te verwijderen. De kaartjes in het gidsje bieden niet altijd voldoende details. De aangegeven afstanden weken ook vrij duidelijk af van de door ons gemeten afstanden (GPS, stappenteller). In Woerden was een deel van de route volgens mij te smal voor rolstoelgebruikers (of althans met de huidige begroeiing van de berm). Het was afgelopen weekeinde goed weer en behoorlijk druk op de weg. Ik betwijfel of medeweggebruikers dan zo blij zijn met een rolstoelgebruiker op de weg/het fietspad. Voor het gevoel van veiligheid lijkt het mij niet zo prettig en opletten is voortdurend noodzaak. Dat laatste was voor ons overigens ook het geval. Er zijn verder voldoende gelegenheden onderweg om iets te eten of te drinken te kopen (snackbars, restaurants, benzinestations). Beperkt geopend (zaterdag, 13.30-17.00), maar wel de moeite waard, is de Oudheidkundige Kamer in Benthuizen. Het pand is voorzien van een traplift. We bleken overigens niet de enige Koninklijke Weg-lopers te zijn, aangezien we ook een aantal anderen met het gidsje hebben zien lopen. De Koninklijke Weg is zondermeer een mooie route, maar persoonlijk geef ik toch de voorkeur aan een route met zo nu en dan een spannend paadje door de natuur. Ik besef echter goed, dat dit bij de Koninklijke Weg niet mogelijk is. Aanstaand weekeinde lopen we de resterende etappes (Baarn-Apeldoorn).

A.J. van der Bie | 14 mei 2008Prachtige tocht!

We (mijn vrouw en ik)liepen deze route op woensdag 14 mei 2008. Een schitterende dag weer, vroeg (06.30 uur) vertrokken. Begonnen bij het gemaal bij Zoetermeer, genoemd in route 3 richting Stompwijk, vervolgens route 2 om te eindigen met deze route. Heel afwisselende route. Heel goed te lopen, allemaal verharde paden en volgens ons dus ook goed te doen met een rolstoel. Echt van genoten! Voor de duidelijkheid hadden er wel wat meer stickers mogen staan. Maar met de aanwezige stickers, de routebeschrijving in het boekje en de GPS is er prima uit komen. Geniet er van!!

Om uw ervaringen te kunnen delen, dien je je in te schrijven. Als je al lid bent, dan kun je linksboven inloggen.

Overzichtskaart de koninklijke weg